På 50-tallet ga bestefaren Gunvald Antonsen vederlagsfritt fem mål til daværende Tromsøysund kommune slik at bygda skulle få egen kirkegård. I dag står bestefaren fortsatt som eier.

Ikke interessert

– Jeg har på vegne av min far Johan Antonsen (86) og min tante Aud Jensen (84) forsøkt å få ordnet saken slik at vi som arvinger slipper samme problem som familien har hatt i flere tiår. Men til tross for mange skriftlige henvendelser, har jeg ikke fått svar. Det tar jeg som et tegn på at kommunen ikke er interessert i å rydde opp i forholdet, sier en lettere irritert Per Antonsen.

Betalte skatt

Da Gunvald Antonsen døde, arvet faren og tanten eiendommen på over 1.700 mål.

– Ingen tenkte på at også gravlunden, som har eget gårds- og bruksnummer, inngikk i arven. Det ble vi klar over ved en tilfeldighet – da far og tante plutselig sto oppført med en felles fritidsbolig i ligningen. Det ga dem et skattegrunnlag på 66.500 kroner hver.

Da Per Antonsen sjekket saken nærmere, viste det seg at skattekravet gjaldt driftsbygningen på gravlunden.

Også eiendomsskatt

– Da forholdet ble ytterligere sjekket, kom det fram at arvingene også hadde betalt eiendomsskatt og -avgifter til kommunen for den samme driftsbygningen. Det endte med en nokså umiddelbar tilbakebetaling, sier 56-åringen.

Per Antonsen bor i dag i Kobbevågen. Han overtok gårdsbruket etter en annen onkel, Gunnar Antonsen, som døde i 2011.

Da om friplass

– Da kontaktet jeg Kirkelig fellesråd for å be om friplass for Gunnar. Jeg mente at det var det minste kommunen kunne bidra med etter alle problemene de hadde skapt i årenes løp. Men ønsket ble blankt avvist, forteller tromsømannen.

Samtidig erkjenner Antonsen at han – på vegne av faren og tanten – vurderer å stenge porten på gravlunden.

Tatt seg til rette

– Vi snakker tross alt om en privat eiendom hvor kommunen har tatt seg til rette i flere tiår. Fra familiens side ønsker vi å få saken ut av verden. Dette er ikke en økonomisk affære – kun snakk om å få noen underskrifter på papiret. Det burde være den enkleste sak av verden og noe kommunen burde se seg tjent med. Men i stedet viser saksbehandleren en arroganse ved å unnlate å svare på mine henvendelser. Det er uhørt når det i utgangspunktet dreier seg om en gave fra familien, sier Per Antonsen.

Konstituert enhetsleder ved Eiendom i Tromsø kommune, Tove Nygård, opplyser at hun ikke kjenner saken personlig, men forteller likevel at det jobbes kontinuerlig med å overføre gravlunder og kirkegårder til fellesråd.

– Jeg vet ikke årsaken til at det har vært opphold i denne prosessen, medgir hun.