"Våre betjenter vil slå til så snart vi avdekker kritikkverdige forhold.

Tore Paulsen, Tromsø Parkering

Direktør Tore Paulsen i Tromsø Parkering slår politivedtektene i bordet når han forteller om de nye oppgavene etaten er pålagt. Det åpner for at parkeringsbetjentene kan skrive bøter både for feilparkering og for manglende snørydding og strøing av fortau samt for farlige istapper som henger fra hustakene.

Dårlig oppfølging

– Jeg skjønner at politiet ikke har kapasitet til å bøtelegge gårdeiere for brudd på vedtektene. Derfor er det gjort endringer slik at kommunene — i dette tilfellet oss — selv kan sørge for at bestemmelsene blir fulgt. Så snart detaljene er på plass, vil vi iverksette nødvendige reaksjoner, sier Tore Paulsen.

Han konstaterer at mange gårdeiere/leietakere unnlater å fjerne farlige istapper og store snømengder fra takene. Men også på bakkenivå syndes det.

Slår til

– Våre betjenter vil slå til så snart vi avdekker kritikkverdige forhold. Det gjøres først med en muntlig advarsel og pålegg. Dersom ikke noe skjer nokså umiddelbart, er det fram med blokken. Da blir et forelegg utferdiget der og da, sier Paulsen.

Han legger til at der gårdeieren ikke iverksetter sikkerhetstiltak, vil etaten rekvirere nødvendig assistanse og videresende regningen til rette vedkommende. Sånn sett kan prisen for å bryte regelverket bli kostbar.

Ikke fastsatt

Parkeringssjefen sier at han skal kontakte blant andre Politidirektoratet for å få avklart bøtetakstene, som han regner med vil bli differensiert. Han skal også i dialog med Oslo kommune som har praktisert ordningen i årevis.

– Jeg vil understreke at disse bøtene ikke skal bli en ny inntektskilde for parkeringsselskapet eller kommunen.

– Vi regner med at så snart de første foreleggene er skrevet, vil det føre til at gårdeierne skjerper seg. Aller helst ser vi at ingen får bot — noe som vil bety at alt er i skjønneste orden. Sikkerheten for dem som ferdes langs husveggene, er tross alt viktigst, sier Tore Paulsen.

Ikke bare vinter

Når ordningen er i gang, er det ikke bare istapper og glatte fortau parkeringsvaktene vil jakte på:

– Politivedtektene gjelder også i sommerhalvåret. Da kan manglende rydding — forsøpling — være en grunn for advarsel, pålegg og til slutt bøtelegging, sier parkeringssjefen.

HOLDER IKKE: Er faren for takras stor, holder det ikke med en pinne eller to for å gjøre gående oppmerksomme. Da skal taket ryddes, sier parkeringssjef Tore Paulsen og fagsjef Tore Bentzen i Tromsø Parkering. Foto: John Strandmo
FARLIG: Istapper som dette kan være livsfarlige om de skulle falle ned på forbipasserende. Dette bildet er tatt tidligere i år. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen