MS VESTERÅLEN: Det anerkjente reisenettstedet TripAdvisor har kåret Tromsø til det tredje mest ettertraktede reisemålet i landet. Det synes ikke det nederlandske ekteparet er noe rart.

– Det er et vidunderlig sted med mye å tilby, sier Pia, mens Jaap som er løper, trekker fram en av sommerens begivenheter som et mulig lokkemiddel.

Les også: Tromsø i toppen i stor reiselivskåring

Eksotisk

– Også har dere Midnight Sun Marathon. Jeg burde nesten stille opp til neste år, sier han med et drømmende smil.

De to er på vei nordover med MS Vesterålen og hadde derfor bare et par timer i byen denne gangen, men så har de da vært her tidligere. Flere ganger.

– Tromsø er en av de få nordnorske byene folk kjenner til. Det er kanskje det eksotiske med den som trekker turister hit, spekulerer Pia.

Norgesvenner

Ekteparet Alberda trenger ikke å lokkes til Norge. De har nemlig vært i Norge jevnlig siden 1975.

– Vi er glade i landet og jeg tror vi har vært her 17 eller 18 ganger. Pia snakker jo til og med litt norsk, forklarer Jaap.

Som jevnlige besøkende har de også lagt merke til at Norge har forandret seg med tanke på turisme.

– Nå er de fleste turistattraksjoner innstilt på masseturismen, men jeg tror ikke det nødvendigvis er det turistene kommer hit for å oppleve. Vi lar oss for eksempel forundre over hvordan folk kunne bo på en øde øy midt ute i havgapet eller oppe i bratte fjellsider, sier Jaap.

For dyrt og kaldt?

– For oss fra Nederland som har ganske høy befolkningstetthet, er det fantastisk å kunne gå en fjelltur uten å snuble over andre mennesker, legger Pia til.

De legger også merke til at det er færre tyske og nederlandske turister i Norge enn tidligere.

– Mange klager på at det er for dyrt. Og at det er for kaldt, men det er det jo ikke nødvendigvis, sier Pia og ser opp på sola.

I år som i fjor ferierer de altså i Norge. Men hvor går turen til neste år?

– Sannsynligvis Norge igjen. Da skal vi ha med oss våre tre sønner og familiene deres. Sønnene våre har nemlig ytret ønske om å dra til Norge igjen slik vi gjorde i gamle dager, ler Pia og Jaap.