Det er i hvert fall hovedhensikten i et forslag fra byrådet som kommunestyret skal ta stilling til onsdag.

iTromsø skrev om saken allerede i november i fjor, og nå har byrådets forslag blitt fremmet for kommunestyret.

– Vi vil at politikerne i kommunestyret gjør et prinsippvedtak om å innføre en slik ordning i Tromsø, sier byråd for helse og omsorg, Fremskrittspartiets Kristoffer Kanestrøm.

Kanestrøm håper at kommunestyret sier ja til byrådets forslag.

Ikke klarlagt

– Da kan vi sette i gang med å utrede hvordan en slik ordning vil kunne fungere i praksis, sier han.

For det er ikke avklart hvordan arbeidsplikt skal praktiseres. Skal alle som mottar støtte til livsopphold være nødt til å eksempelvis klippe gress og måke snø eller skal det være andre kriterier.

– Vi kommer gjerne tilbake til kommunestyret med en sak om dette. Vedtaket vi ber kommunestyret fatte i morgen er kun første skritt, sier Kanestrøm.

Onsdagens vedtak i kommunestyret vil også være kommunens høringssvar til Arbeids- og sosialdepartementet – som ønsker å innføre lov om at kommunene skal kreve motytelser fra sosialhjelpsmottakere.

Kan bli lov fra nyåret

– Departementet vil at kommunene skal ha plikt til å kreve arbeidsinnsats fra mottakerne – og de vil kanskje innføre slike regler allerede fra nyttåret, sier Kanestrøm.

Arbeiderpartiets Kristin Røymo er svært uenig i planene på å innføre arbeidsplikt.

– Som jeg ser det vil Frp slå inn åpne dører – vi har nemlig brev enighet om den såkalte arbeidslinja, sier hun.

Hun tror imidlertid at det finnes en mer sinister grunn til at Frp-byråd Kanestrøm – og arbeids- og sosialminister Robert Eriksen – vil innføre arbeidsplikt i bytte mot sosialhjelp.

Brennmerking

– De vil brennmerke dem som står utenfor arbeidsmarkedet, og som Frp mener heller burde komme seg i arbeid. Helt enkelt et politisk spill for å snakke ned de svakeste, sier Røymo.

Kristoffer Kanestrøm tilbakeviser at det handler om tomme ord.

I byrådserklæringen

Han understreker at det handler om å støtte prinsippet om at Tromsø skal ha arbeidsplikt for sosialklienter.

– Vi skrev allerede i vår byrådserklæring at vi ønsket å ha aktivitetsplikt knyttet til stønad, så dette er noe vi har ønsket hele tiden, sier Kanestrøm.

Arbeiderpartiets Kristin Røymo. Foto: Tom Benjaminsen