Hektiske forberedelser

Bispegården: Det ble en noe kronglete vei til Tromsø for den påtroppende biskopen – Alta-presten Olav Øygard. Ikke helt en Canossa-gang, men det gikk mildt sagt ikke helt på skinner ...

Når iTromsø treffer Øygard på Bispegården er det lenge etter den opprinnelige avtalen vi hadde med ham.

Alta-presten har nemlig brukt nesten to dager på å komme seg de 35 milene fra Nordlysbyen i Finnmark til Ishavsbyen.

– Jeg kjører elbil, og skulle sende bilen på Hurtigruta fra Oksfjord. Det var bare det at jeg gikk tom for strøm fem km fra hurtigrutekaia og rakk ikke båten, sier Øygard lattermildt.

Gleder seg

To dager etter planen er han dog på plass i den ærverdige bispegården i Haakon VIIs gate. Der skal han gå «skyggevakt» sammen med konstituert biskop Herborg Finnset fram til søndag – da han offisielt vil ta over biskopskappen fra henne.

– Jeg har fått en fantastisk mottakelse fra de ansatte her på bispekontoret – spesielt fra Herborg og det er noe jeg setter veldig stor pris på. Ikke minst med tanke på at det like gjerne kunne ha vært henne som overtok biskopstolen, sier Øygard.

Kongen tilstede

Søndag vil flere hundre gjester delta på vigslingen med Kong Harald i spissen. Kulturminister Torild Widvei, fiskeriminister Elisabeth Aspaker, biskoper fra nær og fjern, samt fylkesmennene i Troms og Finnmark kommer også til vigslingen.

Mye virak

Han er litt ubekvem over all festlighet som kommer han til del.

– Jeg synes kanskje det er vel mye virak knyttet til meg, men jeg tenker at det ville være det samme uansett hvem som ble biskop. Det er biskopsvielsen som er hovedsaken her, ikke meg, sier Øygard beskjedent.

På visitas

Første visitas vil bli gjennomført allerede i november i Tromsø når han visiterer Grønnåsen menighet.

– Jeg tar også sikte på å besøke alle prostiene i bispedømmet litt mer uformelt i løpet av det første halvåret – blant annet skal jeg tilbake til Alta for å preke i Nordlyskatedralen den 14. desember, sier Øygard.