Fylkesmannen mener den kommunale tomta kan inneholde miljøgifter og at det er stor fare for at de kan sige ut i sjøen. Det er ikke mange år siden bunnen i indre havn ble sanert for miljøgifter.

Påvist miljøgifter

Bakgrunnen for frykten er at fylkesmannen tidligere har pålagt Vervet Eiendom AS og Tromsø Mekaniske AS å gjennomføre undersøkelser av miljøstanden på verftsområdet. Resultatet av undersøkelsene viste at grunnen til dels er sterkt forurenset av miljøgifter og at det er risiko for spredning av miljøgifter til sjø.

Vervet Eiendom jobber for å utvikle det gamle industriområdet til boliger, torg, kontorer og kafeer, og må nå renske opp i virksomheter fra tidligere eiere. Fylkesmannen påla dem strakstiltak på verftsområdet for å redusere faren for spredning av forurensning, et arbeid som startet i november.

Les mer: Heftig ryddejobb

– Tiltakene består i graving av en avskjærende grøft nord på området, og fjerning av de mest forurensede massene i to felt. Det ene feltet ligger inntil kommunens eiendom, ved foten av Nordjeteen, skriver fylkesmannen i pålegget til kommunen.

Farlig avfall

Fylkesmannen viser til at det er tatt jordprøver med til dels høye konsentrasjoner av miljøgifter like øst for kommunens eiendom.

– For ett av disse prøvepunktene er miljøkonsentrasjonene så høye at grunnen er å regne som farlig avfall. Ut fra dette vurderer fylkesmannen det som sannsynlig at kommunens grunn også kan inneholde til dels sterkt forurensede masser.

Fylkesmannen i Troms mener det er nødvendig med miljøundersøkelser for å fastslå om, og i hvilken grad, grunnen ved foten av Nordjeteen utgjør en fare for utlekking av forurensning til indre havn. Ifølge pålegget skal prøvene analyseres for tungmetaller, olje, PAH (tjærestoffer) og PCB (industrikjemikalier).

Les mer: Trekker innsigelse

Urealistisk frist

Kommunen har fått frist til 11. april 2014 med å sende rapport til fylkesmannen, noe kommunen mener ikke er mulig.

– Det er helt urealistisk. Vi er avhengige av eksterne konsulentfirma og bundet av lov om offentlige anskaffelser, sier fagsjef Marianne Knapp på Eiendom.

Kommunen er litt overrasket over at pålegget kommer først nå.

Les mer: Vil overkjøre Riksantikvaren

– Vi skal gjøre det vi blir pålagt, men først må vi vite hva som ligger i grunnen. Vi skulle gjerne sett at vårt pålegg kom samtidig som Vervet Eiendom fikk sitt. Vi må undersøke hva som er undersøkt fra før, så vi slipper dobbeltarbeid, sier Knapp.