Av: Sondre Leiros Bendiktsen, nestleder Tromsø Unge Høyre

Statsminister Erna Solberg presiserte viktigheten ved tidlig innsats og prioritering av unge mennesker med psykiske vansker i sin nyttårstale ved siste årsskifte.

Vi vet at stadig flere unge mennesker sliter med sin psykiske helse. Vi må dermed spørre oss hvilke tiltak politikere kan komme med for å øke livskvaliteten og selvverdet til unge som blir utsatt for mobbing og utfrysing, eller som sliter med helt andre vansker. Ofte kan det være til stor hjelp for unge å ha noen å snakke med, noen som kan se dem og gi dem verktøy til å jobbe seg gjennom eventuelle vansker.

Frem til slutten av 70-tallet og begynnelsen av 80-tallet var det vanlig med skolepsykologer i Norge. Denne praksisen døde i stor grad ut, og i senere tid har spørsmål som omhandlet barn og unges opplærings- og oppvekstsituasjon blitt behandlet av PP-tjenesten. Skolehelsetjenesten, og herunder helsesøstertjenesten, har i all hovedsak ansvar for å følge opp spørsmål knyttet til barn og unges helsemessige situasjon, blant annet deres psykiske helse.

Helsesøstre og sosionomer gjør en utrolig viktig jobb som er helt essensiell i skolevesenet. Likevel møter mange en stengt dør når de trenger det som mest, og vi har alle hørt skrekkeksempler om hvor lang tid det kan ta å få time hos psykolog. En må gjerne først til fastlege for å få en henvisning, for å så stå i kø på ubestemt tid. Jeg spør meg derfor om hvorvidt dagens oppfølgingstilbud for unge med psykiske vansker er godt nok. Jeg tror et lavterskeltilbud for unge med psykiske vansker er helt nødvendig i skolevesenet i dag. Vi kan ikke la måneder og år gå forbi uten at tungt deprimerte ungdommer får hjelp.

Det finnes psykologer i skolevesenet i dag. Disse er som regel underlagt skolehelsetjenesten, men noen er også ansatt i PP-tjenesten. Jeg tror et utvidet tilbud med skolepsykologer kan utgjøre en enorm forskjell, både for de med alvorlige psykiske vansker og for dem som trenger noen å lette hjertet til. Denne tjenesten vil da fungere som et supplement til de allerede eksisterende tjenestene.

Jeg ønsker å oppfordre kommunestyret i Tromsø til å ansette skolepsykologer under skolehelsetjenesten i kommunen. Unge menneskers psykiske helse er en sak som bør prioriteres. I statsministerens ord:

”I årene som kommer vil regjeringen arbeide for å styrke det psykiske helsetilbudet. I dag er det ikke godt nok. Det må bli enklere å få hjelp. Barn og unges utfordringer må sees tidlig. Da unngår vi at små problemer får vokse seg store.”