I tre år har Alf Pedersen brukt tiden sin blant byens rusmisbrukere, bostedsløse og vanskeligstilte. Før det drev han varmestue på Karmøy for den samme gruppen i 12 år. Han synes det er synd å se byens vanskeligstilte slite. Sommeren er ekstra tøff, mener han, for da er mange av de etablerte hjelpetilbudene med matservering stengt.

Mangler holdepunkt

– Kafé 103, Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon holder alle stengt nå midt på sommeren. Da blir det vanskelig for dem som sliter, sier Pedersen.

Det bekreftes av Jimmy Hansen. Han er tidligere rusmisbruker og går nå på legemiddelassistert rehabilitering (lar).

– Mange har ikke noe sted å gjøre av seg i sommer.

– Kafé 103 bruker å ha middagsserveringer, det samme har bymisjonen, og Frelsesarmeen deler ut mat på fredager, men nå i sommer holder alle stengt. De eneste som tilbyr mat nå er Virkeligs suppekjøkken på lørdager, sier Pedersen.

– Og Kafe X, men der slipper man ikke inn om man er i aktiv rus, skyter Hansen inn.

Han er oppgitt over det han mener er manglende kommunikasjon mellom kommunens miljøtjeneste og de ideelle organisasjonene.

– De burde ha snakket sammen slik at ikke alle stengte samtidig.

– Det er synd at det er slik. Tilbudene er mange i Tromsø, men det blir aldri nok, sier Pedersen.

Store konsekvenser

Alf Krogseth, redaksjonsassistent i Gatemagasinet Virkelig, sier seg enig med Pedersen og Hansen.

– Når Kafe 103, Bymisjonen og Frelsesarmeen er stengt i tre uker så vil det merkes. Dette er viktige tilbud som forsvinner, og det får konsekvenser, forteller Krogseth.

For rusmisbrukere er det ikke mat som står øverst på prioriteringslisten når de starter dagen, men det er naturlig nok viktig.

– Alle frontlinjetilbud er viktige i en by som Tromsø.

Virkeligs redaksjon er åpen hver dag bortsett fra søndag. Lørdager serveres det gratis suppe. I sommer er dette det eneste tilbudet om mat til vanskeligstilte.

– Jeg hadde helst sett at det ikke var sommerstengt selv om det er ferieavvikling. Men det handler om midler og folk der, som andre steder. Men det er synd at alle stenger samtidig.

Ikke kapasitet til matlaging

Kirkens Bymisjon trenger hvile både for de frivillige og lokalene. Daglig leder Ann Karina Sogge, sier Alf Pedersen har et poeng, men mener det er umulig å holde dørene åpne også om sommeren.

– Vi holder dørene åpne så godt det lar seg gjøre, men vi har ikke kapasitet til å ha matservering alle månedene i året når vi baserer oss på frivillig innsats.

Sogge peker på at det er stor rift om frivillige hender, og at det er viktig at disse også får fri.

– Vi trenger å hvile både huset og oss selv, og da har vi valgt å gjøre det de månedene i året det er lettest å leve.

Selv om det ikke er matservering, holder bymisjonen dørene sine åpne for dem som trenger et sted å gå.

– Men med bare en på jobb så lar det seg ikke gjøre å servere mat.

Har vurdert løsning

Arne Solheim i Tromsø kommunes miljøtjeneste forteller at dette er en sak de har diskutert internt.

– Vi har vurdert dette. I utgangspunktet har vi stengt i fire uker i sommer ettersom vi ikke har ressurser. Vi har nå klart å ordne slik at vi bare har tre uker stengt, sier Solheim.

I fjor samarbeidet de med Kafe X, noe de prøvde å få til i år også, men det gikk ikke.

– Det vi har fått vite er at Røde Kors og bymisjonen er stengt i sommer, sier Solheim.

Han forteller problemet deres handler om kapasitet. På Kafé 103 er det bare to ansatte, og Solheim forteller at de er nødt til å avvikle ferie.

– Og det har vist seg tidligere at når vi har hatt åpent om sommeren har vi hatt veldig lite besøk. Slik var det i fjor også, forteller Solheim.

Kafé 103 åpner igjen om to uker.