– I år er vi tildelt 37 millioner kroner fra kommunen. Isolert sett er ikke det nok til å betale lønningene til staben, 77 mann lokalt og like mange i deltidsstillinger i distriktene. Men regnestykket «balanseres» på grunn av inntekter, i sum 15 millioner kroner i år. Slik har finansieringen vært i mange år.

Tøff økonomi

Likevel legger ikke Sollid skjul på at den økonomiske hverdagen er tøff. Millionunderskuddet så langt i driftsåret, skyldes ekstraordinære hendelser — blant annet havari på en av de nye brannbilene. Her kom regningen alene på 300.000 kroner, utgifter som ikke var beregnet.

– Vår drift godtgjøres ved et kommunalt tilskudd og de inntektene vi har. I sum skal det gi oss en drift i balanse. Inntektene kommer i hovedsak fra bidrag forbundet med 110-sentralen som 17 kommuner i regionen benytter.

Begrenset deltakelse

iTromsø skrev tidligere denne uken om at Tromsø brann og redning ikke kunne sende så mange deltakere til gigantøvelsen Barents Rescue som ønskelig. Årsaken var pengemangel.

– Vi har generelt for lite midler og er nødt til å prioritere. I det ligger at vi sier nei til deltakelse på ulike kurs for å ha penger til lovpålagt opplæring ved Norges brannskole. Her snakker vi om kurs som går over flere uker og som krever kostbare vikarer. Slik er hverdagen, erkjenner Nils Ove Sollid.

Beredskap

En stor utgiftspost for brann og redning, er dykkerberedskapen som også andre distrikt benytter seg av.

– Når vi skal kunne være på ulykkesstedet i løpet av fem minutt, må mannskapene være på stasjonen døgnet rundt. En slik ordning er kostbar, men genererer også inntekter når andre har behov for oss.

Videre trekker brannsjefen fram uforutsette inntektsposter som da en oljerigg ble vedlikeholdt i byen.

– Da hadde vi ansvaret for lenser som ble plassert rundt riggen. I oktober kommer en ny rigg til Breivika — noe som vil gi oss nye, hardt tiltrengte driftsmidler, sier Nils Ove Sollid.