Tirsdag 18. september skulle to kreftsyke tenåringer ved Universitetssykehuset Nord-Norge fått 12 milligram med cellegift i ryggen når de lå i narkose, noe som vanligvis er komplikasjonsfritt. Etter en stund da de skulle våkne opp fra narkosen oppførte de seg ikke som forventet, og barnelegen som så dette tok kontakt med sykehusapoteket som da gikk igjennom sine rutiner. Tenåringene hadde da fått alt for mye cellegift, noe som kan få fatale konsekvenser.

Ifølge Statens legemiddelverk er det meldt inn tre uhell på grunn av overdosering av preparatet Methotrexat bare siden 1. januar 2013. I to av tilfellene førte dette til alvorlige bivirkninger. I det tredje tilfellet døde pasienten. Overdoseringen på UNN i forrige uke kommer i tillegg.

Bivirkninger

De siste 20 årene har Statens legemiddelverk ifølge VG fått inn over 400 meldinger om bivirkninger med bruk av preparatet Methotrexat.

– Av disse var det over 50 dødsfall, opplyser Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør ved avdeling for legemiddelinformasjon i Statens legemiddelverk, til VG.

Pfizer, som er en av produsentene av methotrexat, presiserer at det er en svært kraftig cellegift som danner hjørnestenen i behandlingen av flere av de alvorligste kreftsykdommene, og som har vært med på å redde livet til mange kreftpasienter.

– Veldokumentert

– Legemiddelet er en godt etablert og veldokumentert behandling, men kan i likhet med alle legemidler også forårsake bivirkninger. Det er alltid svært leit når medikamenter som brukes til behandling av alvorlige sykdommer ikke har den effekten vi ønsker eller fører til alvorlige bivirkninger, skriver Erik Hjelvin, medisinsk direktør i legemiddelformaet Pfizer, i en e-post til VG.

Legemiddelverket og Statens helsetilsyn har ansvaret for granskingen av hendelsen på UNN.

– Tallene forteller at Methotrexat kan ha alvorlige bivirkninger. Og at det ofte brukes av pasienter med alvorlige sykdommer. Dette gjelder Methotrexat i tablettform, sier Madsen til VG.

Kreftpasientene ved UNN fikk preparatet tilført i ryggmargsvæsken. Preparatet gis også til pasienter med autoimmune sykdommer som leddgikt og psoriasis. I alt 25.000 personer fikk resept på Methotrexat i fjor, skriver VG.

– Dette er derfor ikke foruroligende tall. Risikoen for å få alvorlige bivirkninger ved riktig bruk ved for eksempel leddgikt, er liten. Men vi har vært ute med advarsler i flere omganger om at man må være spesielt nøye med doseringen av Methotrexat, sier Madsen til VG.

Intervju

Statens legemiddelverk har bedt om en redegjørelse fra UNN og sykehusapoteket. De venter fortsatt på svar. Hilde Ringstad, avdelingsdirektør ved tilsynsavdelingen i legemiddelverket, uttaler seg derfor på generelt grunnlag.

– Det skal være gode rutiner og tilstrekkelige kontroller. Og det skal alltid være farmasøyt som er ansvarlig for produksjonen av preparatet. Det er dette vi følger opp under tilsyn. Hvordan man forbereder produksjonen, hvordan man plukker fram legemidlene som skal blandes, og kontrolleren i ettertid. Vi ser på helheten, sier Ringstad til VG.

Direktør Jan Fredrik Andresen i Statens helsetilsyn sier at det kan bli aktuelt med et stedlig tilsyn ved UNN og sykehusapoteket, og intervjuer med de involverte.

– Det avhenger av om informasjonen vi og legemiddelverket får fra UNN er tilstrekkelig, sier Andresen til VG.

Fylkeslegen i Troms er informert om hendelsen, men er foreløpig ikke formelt koplet inn i saken.