Langnes: Johannes Sørensen (80) ble rammet av sykdommen polio i en alder av 19 år. Han ble da lam fra brystet og ned. Etter mye trening har lammelsen bedret seg, men han er i dag avhengig av rullestol.

Siden sykdommen rammet han har han alltid hatt en drøm om å komme tilbake til brorens og hans eget barndomsparadis, Holmevatnet. Sørensen har ikke mulighet til å gå til Holmevatnet, men døtrene hans fant en måte å bringe barndomsparadiset til han.

– De spurte meg hva jeg ønsket meg til bursdagen min og da sa jeg at jeg ville tilbake til Holmevatnet, men det trodde jeg ikke var mulig, forklarer Sørensen.

Stor overraskelse

Døtrene til Sørensen, Kristin Andreassen, Grete Sørensen Vaaland og Sidsel Stakkenes, overrasket faren sin med helikoptertur, men med en liten vri.

– Vi gikk en tur til Holmevatnet før bursdagen hans og fylte fire flasker med vann derfra. På bursdagen til pappa ga vi en flaske til han og en hver til søsknene hans. Det syns han var en fin gave, men så avslørte vi at han faktisk skulle på helikoptertur, forklarer Vaaland.

Godt utrustet

I går var hele familien samlet for å se brødrene Johannes og Egil Sørensen (78) ta av fra Tromsø lufthavn i helikopter. Med oksygentank, rullestol og en ambulansesjåfør, som er svigersønnen til Johannes, entret de helikopteret.

Turen gikk nordover i Tromsøysundet og forbi Skittenelv, videre rundt Oldervika, inn Sørfjorden, videre over Lakselvdal og til slutt høydepunktet på reisen, Holmevatnet.

Første helikoptertur

Verken Egil eller Johannes har flydd helikopter før og de ble imponert over det de opplevde på turen.

– Det var en veldig flott tur. Jeg trodde ikke jeg ville få se Holmevatnet igjen, sier Johannes Sørensen med et stort smil om munnen.

– Turen var virkelig fin. Det å se landskapet fra et annet perspektiv var virkelig interessant, legger Egil Sørensen til.

”Barndomsvann”

Døtrene forklarer at de to brødrene har et nært forhold og heller ikke Egil har muligheten til å bevege seg mye lengre på grunn av sykdom. Sammen har de vært mye på Holmevatnet i ungdommen.

– Vi lå i telt og fisket ved dette vannet. Det var egentlig et drømmeparadis for oss, forklarer Johannes.

– Jeg er veldig glad for at det var meg han tok med på turen. Det er på en måte vårt barndomsvann. Da jeg fikk invitasjonen til å være med, sa jeg ja med glede. Og det angrer jeg ikke på, legger Egil Sørensen til.

Egil Sørensen (til venstre) hadde med seg oksygenstank på helikopterturen. Her sammen med sin bror Johannes Sørensen og Bjørn Stakkenes. Foto: Pia Engman
Johannes Sørensen ble trillet fram og tilbake til helikopteret i rullestol. Her sammen med helikopterpiloten. Foto: Pia Engman
Søstrene Sidsel Stakkenes (til venstre) og Grete Sørensen Vaaland overrasket i tillegg faren med et gavekort på helikopterturen. Foto: Pia Engman
Kols-sykdommen stoppet ikke Egil Sørensen (78) da han fikk muligheten til å fly helikopter for første gang. Her sitter han klar for å ta av fra Tromsø Lufthavn. Foto: Bjørn Stakkenes Foto: Pia Engman
Foto: Pia Engman
Foto: Pia Engman