Gruppeleder i kommunestyregruppa for Arbeiderpartiet, Kristin Røymo, mener det er gjort for lite — og for sent — for de til sammen 18 utskrivingsklare pasientene.

– En ting er at de er veldig sent ute i denne saken, de har ikke håndtert saken på 2,5 år. En annen utfordring er alle de millionene som har blitt brukt på dette. Hvor mye har egentlig dette kostet? Og hvor mye vil det fortsette å koste?, spør Røymo.

BAKGRUNN: Har klar 12 nye korttidsplasser

Hun er meget bekymret for pengebruken, og forventer at økonomien rundt dette blir gått etter i sømmene:

– Kanestrøm og hans avdeling bruker nå en så stor del av budsjettet at det nesten knekker.

Ubesvarte spørsmål

– Det har vært krevende å finne plasser, men vi har utnyttet kapasiteten ved våre sykehjem og omdisponert areal slik at vi har fått dette til, sier Kanestrøm om de 12 nye plassene.

Røymo spør nå hvor disse plassene kommer fra.

– Hvor var disse plassene for seks måneder siden? Er det noen som må vike for at disse 12 skal få plassene? Og hva med de resterende 6? Det er mange spørsmål som er ubesvart, sier Røymo og understreker at denne saken har blitt tatt opp for lenge siden.

– Vi har stilt disse spørsmålene i månedsvis, og fått beskjed om at alt er i den skjønneste orden. Er det slik at Kanestrøm må få press fra media for å gjøre jobben sin?

Prater privatisering

På spørsmål om hva Røymo ønsker fra byråden er talen klar:

– Jeg ønsker at han begynner å gjøre jobben sin. Han er satt til å forvalte mange hundre millioner av fellesskapets penger på det viktigste vi har — nemlig helse og omsorg. Den oppgaven burde han begynne å ta alvorlig., sier Røymo og mener Kanestrøm forventer at ting løser seg av seg selv.

— Ap gjorde ikke jobben sin

Byråd Kristoffer Kanestrøm (Frp) mener de står for den største satsingen innenfor helse og omsorg noensinne.

– Ap har styrt i 12 år uten at antall institusjonsplasser har økt noe særlig. Ja, de tok i bruk Sørøya sykehjem, men da ble også Hvilhaug lagt ned. Så hvis Ap hadde gjort jobben sin hadde ikke vi vært i denne situasjonen, sier byråden.

Kanestrøm forsikrer om at Røymo vil få svar på det hun spør om i neste komitémøte.

Han sier også at grunnen til at det har kommet så sent, er at de toppene av utskrivingsklare pasienter ikke har vært et problem over lengre tid.

– Det var en liten topp før sommeren, men etter det har det vært stabilt helt til vi fikk en topp rundt jul. Det er denne toppen vi nå tar unna for, sier Kanestrøm.

Kanestrøm kan fortelle at det de to siste årene har kommet 30 nye korttidsplasser. Nå kommer altså 12 i tillegg, og til høsten åpner også Mellomveien 100 med 19 nye plasser. I et langsiktig perspektiv vil også nye Otium bo – og velferdssenter åpne, med 127 plasser.