Totalt er rundt 130 boligselskaper tatt inn i ordningen så langt. Den store boligorganisasjonen ønsker å gjøre noe med omdømmet til borettslagsmodellen.

– Ordningen sikrer at borettslaget har likviditet. Den fungerer slik at på avtalt dato etter at felleskostnader er fakturert beboer garanterer vi for at pengene er på bok gjennom at vi forskutterer disse, sier Svein Dalsbø, administrerende direktør hos BONORD.

Årsak

Fremover har selskapet store planer både i Tromsø og Harstad. I Tromsø er det blant annet planlagt 500 boliger i Kroken, og cirka 3000 på fastlandet sammen med sine partnere.

– Vi ønsker å skape Norges tryggeste borettslag. Da boligtoppen ble nådd rundt 2007 var det etablert mange private lavinnskuddsborettslag. Mange av disse hadde ikke bærekraft og ble bebodd av mennesker som egentlig ikke hadde råd til det. I tillegg var mange boliger knyttet opp til spekulanter. Resultatet av dette var blant annet at to private borettslag i Tromsø gikk konkurs, forklarer Svein Dalsbø.

Norges største borettslagskonkurs skjedde på Tomasjordnes med boligselskapet Tomasjord Amfi.

– Borettslagsmodellens omdømme fikk på mange måter også en knekk — En ordning som har vært svært viktig i Norge. Boligbyggelagene bygger borettslag og har stått for trygghet og bygget svært mye av det som er oppført i landet etter 2.verdenskrig. I Tromsø alene har boligbyggelaget bygget 3 bydeler, fortsetter Dalsbø.

Viktig grep

Ifølge Svein Dalsbø har selskapet vært viktig i å hjelpe mange lavinnskuddsborettslag få økonomien sin stabilisert blant annet gjennom utleie de siste årene.

– Sammen med våre venner i Stavanger, Oslo, Bergen, Trondheim, og Bodø, har vi til sammen investert 50 millioner i et felles finansieringsselskap BBL-Finans, for å kunne tilby sikring og trygging til våre forvaltede boligselskaper, legger Svein Dalsbø til.

BONORD har rundt 18.000 medlemmer. Produktet for trygging av borettslag er kalt Garanterte Felleskostnader.

– Vi tror dette er et svært viktig grep for å trygge hverdagen for mange av medlemmene våre. Etableringen av et eget finansieringsselskap er også den største enkeltstående satsningen boligbyggelaget har gjort, og vi tror den vil få svært stor betydning i årene som kommer, avslutter Svein Dalsbø.

ADMINISTRERENDE DIREKTØR: Administrerende direktøren i Bonord, Svein Dalsbø sier at det nye systemet er en del av selskapsordninger for trygging og sikring av borettslaget. Foto: Jahangir Akash Foto: JAHANGIR AKASH