Ferske tall fra Brønnøysundregistrene viser at konkursøkningen i juli er den kraftigste på fire år. Det skriver nettavisen Dine penger. På landsbasis gikk 13,3 prosent flere bedrifter konkurs i juli i år sammenlignet med i fjor. Hittil i år er økning på 19 prosent.

– Dette er det verste året i økning i antall konkurser siden 2009, sier underdirektør ved Konkursregisteret, Karl-Erik Rørmark til Dine Penger.

Tall fra Tromsø

Tallene fra Tromsø er ikke mer lystige enn tallene på landsbasis.

– Mens 2 bedrifter gikk konkurs i Tromsø i juli i fjor, gikk 7 bedrifter konkurs i år, opplyser Bjørn Ormø ved Brønnøysundregistrene.

For Tromsø sin del betyr det en økning på 250 prosent i juli i år. Av bedriftene som gikk konkurs i år, var fem stykker innenfor kategorien «tvangsavviklinger».

Tallene for første halvår i 2013, er imidlertid ikke så dramatiske.

– Hittil i år har 34 bedrifter i Tromsø gått konkurs, mot 27 bedrifter i samme periode i fjor. Da forstår en at julitallene er med på å løfte tallet betydelig opp, sier Ormø.

Første halvår av 2013 har dermed 26 prosent flere bedrifter i Tromsø gått konkurs sammenlignet med samme periode i fjor.

Økning fylkesvis

Økningen i Tromsø går i takt med konkursøkningen ellers i fylket. Troms fylke kommer nemlig verst ut i konkursstatistikken over juli måned.

Ifølge Dine Penger hadde Troms den største økningen i juli, med hele 175 prosent flere konkurser og tvangsavviklinger enn juli i fjor.

Men også andre fylker kommer dårlig ut av statistikken. Buskerud økte konkursantallet med 157,1 prosent sammenlignet med juli i fjor, og i Oppland ble konkurs – og tvangsavviklinger doblet.

Ikke alle fylker i Norge har imidlertid opplevd en like mørk juli. Både Sogn og Fjordane, Vestfold og Rogaland opplevde en nedgang i antall konkurser, skriver Dine Penger.