Forrige søndag gikk nok et snøskred i det beryktede Djevelberget i Kroken. Ingen personer kom til skade i skredet. Men hendelsen vekker til live behovet for mer kunnskap og bevissthet blant brukerne av anlegget i Kroken.

– Området rundt der skredet ble utløst var helt oppkjørt. Med andre ord var det stor flaks og helt tilfeldig at ingen ble tatt, sier Vegard Standahl Olsen fra Norsk Folkehjelp. Han er skredekspert og hyppig brukt fagleder for skred i Troms.

Offpist-kjøring

Norsk Folkehjelp var sammen med luft- og bakkeambulanse raskt på plass etter at skredet var meldt inn til redningsetatene. Vegard Standahl Olsen mener sikkerhetshensynet i områdene rundt alpinsenteret er en vanskelig sak.

– Alpinsenteret har ansvaret for egne løyper, og alt utover deres område vil komme som et tilleggsarbeid.

Hvordan opplever dere sikkerheten, og de forebyggende tiltakene, i skianlegget i Kroken?

– Det anlegget i Kroken gjør, og bør legges vekt på, er å opplyse og fortelle folk som bruker løypene om farene ved å oppsøke terrenget utenfor de oppkjørte traseene.

Standahl Olsen mener det til syvende og sist handler om at mennesker som ferdes i skredutsatt terreng, har et eget ansvar for egen sikkerhet.

Krever kunnskap

Norsk Folkehjelp holder kameratredningskurs for reaktivt arbeid når ulykken først er ute.

Via varsom.no kan man hente inn opplysninger om skredvarsel for ulike områder.

– Men en må alltid huske på å gjøre egne vurderinger. Skredvarsler gjelder kun for områdene observasjonene er gjort. Det kreves god kunnskap for å ferdes i bratt terreng, sier Standahl Olsen.

EGENSIKKERHET: Vegard Standal Olsen i Norsk Folkehjelp oppfordrer foreldre til å snakke med barn om skredfare før de sender dem til Kroken alpinanlegg. Ellers må voksne skikjørere være bevisst sin rolle som forbilder når de velger å kjøre i skredutsatt terreng. Foto: Norsk Folkehjelp.