Det er på denne tiden av året at måsene er mest hissige, og for mange oppfattes de som faretruende og skumle.

Årsaken til dette er at de skal beskytte måseungene sine, det forteller Robert Barrett, førsteamanuensis ved seksjon for naturvitenskap på UiT.

- Nå har de sittet på egg og investert nesten fire uker på å ruge ut eggene sine. Når eggene klekkes er det en veldig kritisk periode for måseungene siden de ikke tåler kulde og de første ti dagene må de ha varme fra foreldrene sine. Derfor er foreldrene veldig innstilit på at ungene skal overleve og de ønsker derfor å beskytte de, sier Barrett.

Les også: "Banker på for en godbit"

Litt senere er ungene litt mer uavhengig av foreldrene ettersom de kryper og går mye bedre, men det er først etter ti dager.

- De første ukene er de ikke helt hjelpesløse, men de er mer avhengige av beskyttelse, sier Barrett.

- Men hva bør folk gjøre om de blir angrepet av måsene?

- De får ta det som et godt tegn på at nå har ungene klekket og at de vil forsvare noen nusselige dununger. Det ville vi også gjort. Dessuten er det altfor sent å gjøre noe med problemet nå. Da bør man heller ha forhindret at de hekket og hadde ungene sine der.

Les også: "Måsefest på universitetet"

Etter omtrent en uke vil nok "problemet" forsvinne.

- Når ungene blir større så vil foreldrene ta de ned i eksempelvis fjæra der det er bedre plass, så folk kan forvente at problemet forsvinner etter en uke. Jeg hadde selv måser på garasjetaket i fjor og da forsvant de ned i fjæra, sier Barrett.