Ida Vingerhagen er daglig leder for butikken Tilbords på Pyramiden og Nerstranda senter. For to uker siden utlyste de en annonse hvor de søkte etter to ekstrahjelper. 60 stykker meldte sin interesse og sendte inn søknad. 70 prosent av disse var ifølge Vinterhagen ”helt krise”, og kun ti prosent var veldig gode.

– Hovedproblemet vårt har vært søknadene. Flere sender i feil filformat, andre glemmer å skrive navnet sitt, men noe av det som vi ser mest av, er at det er veldig mange masseutsendelser. Vi avslører med en gang om søknaden er sendt kun til oss eller til 30 andre også, sier Vingerhagen.

Festbilder

Ifølge Vingerhagen er det mange som kun skriver at de har lyst på en jobb, men som ikke skriver noe om hvorfor de passer for akkurat den jobben de har søkt på.

– Veldig mange søknader er korte og beskriver ikke kandidatene. Vi ser veldig lite ut av de søknadene hvor det står skrevet hvorfor de nettopp ønsker å jobbe hos oss. Som arbeidsgiver har jeg lyst til å finne en kandidat som har lyst til å jobbe hos meg og ikke bare har lyst på ”en jobb”, som jo er naturlig for en arbeidsgiver å tenke.

I tillegg til rett fokus, så også basiskunnskapene så ut til å svikte.

– Det var fryktelig mange skrivefeil, noe som ikke gir et spesielt godt førsteinntrykk. På skolen lærer man jo å sette opp en CV riktig, men flere hadde heller ikke det rett. Når man da i tillegg også legger ved bilder av seg selv på byen, i stedet for et nøytralt, blir man ikke videre imponert.

Holdt audition

Men Tilbords visste råd. De gjorde som ”The Edge” og inviterte 50 av de som hadde søkt på jobbene til et ”auditionintervju” hvor de da delte de inn i puljer på ti og ti. Av disse ti fikk tre av gangen tre minutter på seg til å presentere seg selv. Når de da hadde gått gjennom alle puljene valgte de ut personene som de ønsket å snakke mer med, som da kom tilbake senere på kvelden.

– Etter to minutter vet jeg om noen er rett type person til å jobbe i butikk og til å jobbe hos oss. Selv om vi brukte mye tid på det var det definitivt verdt det for å få muligheten til å møte alle. Vi har aldri tidligere hatt det så vanskelig med å velge ut hvem vi vil ansette.

Nå står de igjen med syv kandidater, som hver og en har hatt intervjuer på 15 minutter.

– Hva var det med disse syv som gjorde at de ga et så godt inntrykk?

–Først og fremst at de var utadvendt og at de var sikre på seg selv. Men også det at vi følte at de passet inn her blant oss, ettersom vi er veldig opptatt av at ”teamet” passer sammen, Disse viste også at de virkelig hadde lyst til å jobbe hos nettopp oss.

God oversikt

Og de syv som står igjen, var ironisk nok også de som leverte de beste søknadene.

– Når vi nå går gjennom søknadene viser det seg at det seg at de som står igjen som de syv beste, var også den prosentandelen som skrev de beste søknadene i utgangspunktet.

Vingerhagen kommer nå aldri til å ansette på en annen måte igjen,

– Vi fikk virkelig en god oversikt over hvem som ønsker å jobbe hos oss.

De beste søknadstipsene

Merete Kaspersen, HR-konsulent hos Adecco, opplever både òg når det kommer til søknadsskriving.

– Jeg ser ingen trend på at det er dårlig, men jeg ser at jobbsøkere som søker mange jobber kan bli flinkere til å holde oversikt over hvilke jobber de har søkt. Dette gjelder selvsagt ikke alle, sier Kaspersen.

Likevel mener hun at det er viktig å ta søknaden på alvor dersom man ønsker å få jobben og kommer dermed med følgende tips:

Klipp og lim er lett å gjennomskue, vis grundig arbeid, motivasjon og interesse.

– Sett deg godt inn i jobben du søker på.

– Ha en ryddig og oversiktlig CV

– Ta deg tid til å lese gjennom teksten før du leverer den, bruk retteprogram.

– Dersom man anmoder om å møte opp i person, gjør det.

Ida Ingerhagen Foto: Ronald JOhansen