Høyere rente og økte kostnader har gått hardt ut over boliginvesteringene, påpeker Statistisk sentralbyrå (SSB) i en fersk rapport.

De anslår at det vil gi lavere vekst og videre nedkjøling av norsk økonomi. SSB venter en økonomisk vekst (Fastlands-BNP) på 0,7 prosent i år, og 0,9 prosent neste år.

– Vi venter at boliginvesteringene faller mer enn 30 prosent samlet i år og neste år. Dette bidrar til en videre nedkjøling av norsk økonomi i tiden som kommer, sier Thomas von Brasch, forskningsleder i SSB.

Boliginvesteringene har falt historisk mye gjennom de ni første månedene av 2023, med en nedgang på nesten 20 prosent. Det er aldri før registrert et så stort og tungt fall i tallene som går tilbake 1978, ifølge SSB.

Det har vært et blytungt år for boligbyggingen, med stort fall både for salget av nye boliger og for igangsettingen.

Tror på rentekutt neste år

Norges Bank har satt renten kraftig opp de siste to årene. Styringsrenten ligger i dag på 4,25 prosent.

SSB tror ikke det blir noen heving på årets siste rentemøte neste uke, og spår rentekutt i 2024.

– Bråstopp i boligbyggingen og svake vekstutsikter, kombinert med fallende renter og inflasjon hos våre handelspartnere, gjør at rentetoppen mest sannsynlig er nådd. Vi venter at styringsrenten blir liggende på dagens nivå til midten av 2024, før den gradvis reduseres, sier von Brasch.

Svak krone og seig prisvekst

I rapporten om konjunkturtendensene kommer SSB fire ganger årlig med anslag for en rekke viktige økonomiske faktorer.

Prisveksten (KPI) ventes å lande på 5,6 prosent i 2023, før den demper seg til 4,5 prosent i 2024.

I 2025 og 2026 anslås det så at prisveksten kommer mer ned mot Norges Banks inflasjonsmål på to prosent.

Svak krone er en viktig grunn til at prisveksten vil holde seg høy en stund til, mener SSB. Kronen har svekket seg over flere år, og blitt enda mindre verdt mot viktige valutaer i 2023. Det påvirker blant annet hvor dyre importerte varer blir.

Kronen anslås å bli liggende rundt dagens nivåer mot euroen i årene fremover, med en kurs på 11,68 kroner per euro.

– Norge er en liten og åpen økonomi, og valutakursen spiller en viktig rolle. Svekkelsen av kronen så langt i år bidrar til at det vil ta litt lengre tid enn hos mange av våre handelspartnere før inflasjonen kommer ned til mer normale nivåer her hjemme, sier von Brasch.

Økt lønnsvekst og arbeidsledighet

Når det kommer til arbeidsmarkedet tror SSB at ledigheten vil øke fremover. Den anslås å havne på 3,6 prosent i år, før den øker til 3,9 prosent i 2024 og kryper over 4 prosent året etter.

Dette er arbeidsledigheten målt ved arbeidskraftsundersøkelsen, som ligger høyere enn tallene fra Nav som man oftest snakker om.

– Bråstoppen i boligbyggingen gjør at flere blir arbeidsledige innen bygg og anlegg. I tillegg ventes økningen i arbeidsledigheten å ta seg opp når flere ukrainere melder seg på i arbeidsmarkedet, sier von Brasch.

Lønnsveksten ventes samtidig å øke til 5,6 prosent i år og 5,4 prosent i 2024, etter å ha landet på 4,3 prosent i fjor.

Det betyr at SSB tror på reallønnsvekst fra neste år, ved at prisene øker mindre enn lønningene.

Få dagens viktigste økonominyheter her!