Fordi rapporten fra revisjonen bare er et utkast, tar han forbehold om at den er midlertidig og kan inneholde feil.

– Inntil UNN har gitt sitt svar er den foreløpig, men hvis vi sammenligner med vår årsrapport, er det et visst samsvar mellom innholdet og de henvendelsene vi får fra pasienter, sier han.

Ryan kjenner igjen sentrale deler av rapporten fra ombudets egen årsmelding for 2012.

– En gjenganger er informasjon til pasienter som ikke har fått et konkret tilbud om behandling, sier han.

Pasientombudet har hatt en rekke henvendelser fra pasienter som ikke har hørt noe, eller får beskjed fra sykehuset om at behandlingstilbudet er utsatt.

– Det vi ser, er at det ofte ikke blir oppgitt noen grunn for det. Det er ofte knyttet til pasienter som ikke har et avklart helseproblem, der det kreves mer utredning, sier Ryan.

Pasientombudet mener UNN ofte er for vage i sin kommunikasjon med pasienter, og at man blant annet har brukt polikliniske konsultasjoner som et avbrudd i ventetiden.

– Det er tidspunktet for operasjonen eller behandlingen som er styrende i forhold til når ventetiden kan anses avbrutt, sier Ryan.

Han frykter at pasienter kan miste sine rettigheter når behandlingen stadig utsettes.

– Man risikerer å ikke få utnyttet de rettighetene man har ved fritt sykehusvalg, fordi man tror at man vil få behandling, sier han.

Han sier at ombudets kommunikasjon kommunikasjonen med sykehuset er god, og at han ser klare tegn til bedring siden ventelisteskandalen ved urologisk avdeling i 2010.

– Da så man elementer av det samme, som går på det å bruke de pasientadministrative systemene riktig, og å sikre god pasientkontakt i ventetiden. Dette er sårbarhetsfaktorer man må gripe fatt i, sier han.

IKKE OVERRASKET: Pasientombud Odd Arvid Ryan. Foto: Tor Farstad Foto: Tor Farstad, Tor Farstad