Onsdag i forrige uke begynte innkjøpssjef Eva Johnsen og Macks altmuligmann, Håkon Bredrup arbeidet med å gjenskape Mack-kvartalet — i pepperkakedeig. Nå står bygget sirlig plassert i pepperkakebyen på biblioteket.

– Vi har jobbet sene netter for å få det helt ferdig og jeg må bare innrømme at jeg er skikkelig stolt av resultatet, sier Johnsen.

Omfattende prosess

De to pepperkakebakerne har tegnet opp målene fra det virkelige bygget og laget først en 3D-utgave i papp før de satte sammen de totalt 15 delene pepperkakehuset består av. Det har ikke vært så enkelt.

– Ingen av oss hadde noen særlig erfaring med pepperkakebaking fra før av, så vi var litt redd for hvordan det skulle gå, men det gikk jo bra til slutt, sier Bredrup.

Selv om Mack ikke lenger har sitt bryggeri her i Tromsø og andre leietakere leier store deler av bygget endte de opp med å lage det om lag 40.000 kvadratmeter store kvartalet i sin helhet.

– Vi hadde først tenkt å bare lage deler av det, men da ble det ikke det samme. Dette er jo ett bygg mange i byen kjenner så vi synes det er fint at vi får hele med, sier Johnsen.

– Så kanskje til neste år så kan også de andre leietakerne hjelpe oss å lage hus, sier produktsjef Cathrine Giæver.

Viser seg fram

Selv om huset er laget av pepperkaker er det ikke vanskelig å se at det er Mack-kvartalet. I stedet for nonstop og seigmenn er det kun hvit glasur som pryder veggene. Den mest gjennomførte delen er mikrobryggeriet hvor alt av vinduer er skåret ut og fylt med gelatin. I tillegg er logoene laget tilnærmet helt lik originalene og plassert på rette vinkler.

– For oss har det vært viktig å gjøre dette på en ordentlig måte. Ettersom vi har flyttet bryggeriet til Nordkjosbotn er dette en fin måte å vise at vi fortsatt er en del av byen selv om vi ikke bruker hele kvartalet, sier Johnsen.

Men i motsetning til originalbygget var den vanskeligste jobben med pepperkakeutgaven selve flyttingen fra huset til Bredrup.

– Med humpete og glatte veier og 15 deler var vi farlig nære uhell flere ganger. Men heldigvis fikk jo flyttet det, også denne gangen, sier Bredrup.

VIL VISE DET FREM: De som jobber på Mack er opptatt av at bygget er synlig — også i pepperkakebyen på biblioteket. Foto: MARIANNE LEIN MOE
STOLT: Håkon Bredrup og Eva Johnsen har lagt mange timer i å bygge pepperkakehus. De mener det har blitt veldig fint. Foto: MARIANNE LEIN MOE