Inger-Helen Hjemvoll  priser seg lykkelig for å ha fått selve livet i gave. Etter nyresvikt og uttallige hjertestopp, er hun nå endelig tilbake i form.

– Den første nyresvikten jeg hadde var i 1997, og i et bryllup i 2007 segnet jeg om og fikk at jeg hadde fått blodpropp i den andre nyren, sier Hjemvoll til iTromsø.

Det var Se og Hør som først omtalte Inger-Heléns historie i ukens utgave av bladet.

Fra hjertestopp og rett på festival

Hjemvoll har også vært rammet av hjertestopp flere ganger, og har vært nødt til å operere inn en hjertestarter.Da hun ankom UNN i Tromsø hadde hun en hjertekapasitet på rundt 20 prosent. Der lå hun lå i 24 dager, før hun ble utskrevet og dro rett på Døgnvillfestivalen for å se A-ha. Inger-Helén håpet at hun aldri skulle få bruk for hjertestarteren.

– Konserten var en motivasjon for å få meg raskere i bedre form. Jeg tok like gjerne en bytur etterpå.

Og formen var god. Inger-Helen begynte opptreningen av seg selv, men i desember 2010, like før et viktig møte, datt hun om igjen.

– En ubeskrivelig smerte

Denne gangen ble hun for første gang virkelig redd for sitt eget liv. Hun kjente nemlig at hjertestarteren slo inn to-tre ganger på vei til sykehuset.

– Det var en ubeskrivelig smerte. Legene fortalte etterpå at den hadde slått inn hele fem ganger. Etter det var jeg redd for å sove, være alene og jeg hatet virkelig hjertestarteren. Senere skjønte jeg jo at den egentlig var min beste venn.

Satt igjen med ødelagt hjerte

Etter massiv støtte fra blant annet samboer, familie og venner, klarte Inger-Helen å komme seg igjen. Og i 2012 bar det mot en ny operasjon ved Ullevaal sykehus, men den gikk lang fra planlagt. Deler av den ene hjerteklaffen ble ødelagt.

– Da legen min i Tromsø sjekket meg, var hjertekapasiteten min nede på 10 prosent, sier Hjemvoll.

Men i sommer kom gladnyheten. Ved rikshospitalet i Oslo hadde de nå funnet både en hjerte – og en nyredonor. Og i juni ble disse transplantert inn i Inger-Heléns kropp.

Fra 50 meter til fem kilometer

– Jeg begynte med en gang å trene for å komme tilbake i form, og jeg merket raskt framgang.

Nå har Hjemvoll et konkret og realistisk mål, ifølge henne selv. For selv om hun ikke klarte å gå mer enn 50 meter i juli, skal hun nå delta på KK-mila førstkommende lørdag i Oslo.

– Jeg skal klare å gå fem kilometer der. Det er målet. Jeg har klart å gå syv kilometer selv nå, så det skal gå bra.

– En av de modigste jeg har truffet

KK-mila er et løpsarrangement, som arrangeres for tredje gang i Oslo, hvor over 5.000 kvinner er påmeldt i år.

En av dem er kjendis Sigrid Bonde Tusvik, som er konferansier under årets løp. Hun har møtt Hjemvoll, og hun er mildt sagt imponert av hennes sterke historie.

– Jeg er kjempeimponert over Inger-Helen.  Det er utrolig tøft gjort av henne å stille til start når jeg vet hva hun har opplevd. Hun er noe av det modigste jeg har truffet, og jeg gleder meg til å heie på henne fra scenen lørdag, sier Sigird Bonde Tusvik til KK.

KK omtaler i neste nummer Inger-Heléns historie.

– Jeg klarer jo ikke å løpe helt enda. Men et videre mål er å klare å delta på Oslo maraton i desember, avslutter Hjemvoll.

KKs redaktør, Gjynri Helen Werp, Inger-Helen Hjemvoll og Sigrid Bonde Tusvik Foto: Emil Kjos Sollie, KK
Inger-Helen Hjemvold Foto: Tom Benjaminsen