Presidentkandidat Garry Kasparov og president i den europeiske sjakkorganisasjonen, Silvio Danailov, har i offentlige brev kommet med full støtte til arrangørene av sjakk-OL i Tromsø.

– Jeg kan ikke snakke for arrangørene og jeg har ingen autoritet eller rolle i disse forhandlingene. Jeg ønsker kun å uttrykke mitt ønske som en åtte ganger OL-vinner og sjakkfan, at spillerne ikke blir straffet for feilene begått av andre. Fra mitt første OL, som en tenåring i 1980, til mitt siste OL som veteran i 2002, har OL alltid vært en veldig spesiell begivenhet og jeg vet at alle andre utøvere føler det på samme måte. FIDE og forbundene må finne en vei fremover i stedet for å komme med trusler og brenne bruer. Jeg er klar og villig til å hjelpe på hvilken som helst måte jeg kan, skriver Garry Kasparov i et åpent brev.

Presidentkamp

I kulissene av sjakk-OL pågår det en kamp mellom Kasparov og nåværende president i FIDE, Kirsan Ilyumzhinov, om hvem som skal bli president videre. Valget avgjøres mens sjakk-OL pågår.

– Jeg har ingen intensjoner om å la Kirsan Ilyumzhinovs plan om å dra meg og FIDE-presidentvalget inn i ekskluderingen av flere lag fra sjakkolympiaden. Ilyumzhinovs gjeng og hans allierte i det russiske sjakkforbundet er desperat etter å politisere det uheldige rotet de selv har stelt i stand. De burde ikke få lov til å distrahere fra hvor og hvorfor de begikk denne blunderen med å angripe meg og de norske arrangørene. Det er klart at Ilyumzhinovs administrasjon har vært medskyldig sammen med det russiske sjakkforbundet både før og etter de fortsettelige regelbruddene som førte til denne krisen. De har bistått i en ulovlig handling, og deretter forsøkt å få tilgitt sine handlinger ved bruk av 6.1-regelen. I stedet for å jobbe med de norske arrangørene, eller noen av de andre berørte forbundene, har Ilyumzhinovs gruppe tatt siden til et sterkt forbund. Alle forbundene burde bli behandlet likt, hvis ikke har ikke loven noen mening. Samtidig, hvis regel 6.1 tillater FIDE-presidenten til å overprøve alle andre regler og kontrakter, så er det ingen vits i å ha dem. Til sist, det er fullstendig hykleri at Ilyumzhinov nå snakker om de andre ekskluderte forbundene, spesielt siden fire av de – Gabon, Afghanistan, Pakistan og Senegal – ikke møtte fristen på bakgrunn av deres lovlig valgte lederskap ble angrepet av Ilyumzhinovs administrasjon i valgkomiteen på bakgrunn av kun politiske årsaker, skriver Kasparov.

Håper på løsning

Men Kasparov er ikke av den mening at Russlands damelag ikke skal få delta, og håper på en løsning i god olympisk ånd.

– I dag er det FIDEs 90 års dag. I Gens Una Sums ånd burde vi alle se etter kompromisser som tilfredsstiller likhet for loven og som tillater hvert eneste lag som ønsker å spille i OL, muligheten til å delta. Dette betyr ikke at man kan være bøller mot arrangørene med trusler om rettssak, til og med å kansellere Olympiaden, som flere av Ilyumzhinovs menn har truet med å gjøre. Hvis det er en mulighet for det russiske damelaget og de andre ekskluderte nasjonene til å delta, må man begynne med å slutte med trusler og i stedet justere seg på lik linje med FIDE og forbundene og arrangørene, og viser respekt for loven. Det russiske sjakkforbundet må begynne med å innrømme at de med viten og vilje brøt reglene og beklage til arrangørene og de andre forbundene for å ha gjort det.

Bekymret

Silvio Danailov er enig med Kasparov.

– FIDE kan ikke være effektivt og stabilt hvis ikke medlemsforbundene kan stole på de til å adlyde og forsvare sine egne vedtekter. FIDE kan ikke være et vellykket organ hvis det ikke er en pålitelig partner for arrangører og sponsorer. Som president i ECU (European Chess Union) er jeg derfor veldig bekymret for FIDEs aggressive støtte for det russiske sjakkforbundets fortsettelige brudd på regelverket for påmelding av olympiske lag mot de norske arrangørene, skriver Danailov i sitt brev.

Også han reagerer på at FIDE truer med å overprøve reglementet.

– Mest ødeleggende av alt er at FIDEs representanter og rettledning siterer til 6.1-vedtektene, som i realiteten sier at FIDE-presidenten har makt til å overprøve alle kontrakter og også sine egne regler. En slik presedens ville vært bannlyst i all annen form for bedrift eller offentlig sponsing og truer integriteten til FIDE og hele sjakkverden. Hvis FIDE og forbundene ikke respekterer våre arrangører, vil det snart være umulig å finne noen lenger. Derfor støtter vi sterkt arrangørene av Tromsø-OL og regelverket de forsøker å forsvare. Som ECU-president, vil jeg uttrykke min sympati og solidaritet med alle spillere som er utelukket fra OL på bakgrunn av denne krisen. La oss håpe det finnes en lovlig vei som tillater at alle spillere får lov til å delta i Tromsø, skriver Silvio Danailov.