Fylkesmannen behandlet i fjor 30 søknader om å spre aske for vinden. Av disse ble 27 innvilget og tre avslått.

Flest til vanns

– Når det gjelder ønsket sted for askespredning ble det innvilget 20 tillatelser om å spre asken til havs eller i/ved vassdrag. I de resterende syv sakene ble det gitt tillatelse til å spre asken til lands, og da primært fjellområder, skriver seniorrådgiver Sara Holthe Jaklin hos Fylkesmannen i Troms i en e-post.

I 2015 mottok Fylkesmannen i Troms 24 søknader om askespredning, av dem ble 23 innvilget og én avslått. Årsaken til avslaget var manglende dokumentasjon/opplysninger.

Vilkårene ikke oppfylt

Av dem som fikk søknaden innvilget ønsket 16 at asken ble spredt i sjø/vassdrag, mens syv ønsket spredning på land.

– Begrunnelse for avslagene er at det ikke er fremsatt dokumentasjon fra søkerne som gjør at Fylkesmannen kan fastslå at vilkårene for askespredning er oppfylt. Dette går for eksempel på at det ikke er sannsynliggjort at askespredning var avdødes ønske, eller dokumentert at stedet som asken ønskes spredt på er et egnet sted for dette, skriver Jaklin.

Innen seks måneder

Tradisjonen med at asken til den avdøde spres for vinden på avtalt sted i naturen, reguleres av gravferdslovens paragraf 20, og krever tillatelse fra Fylkesmannen.

Spredning av asken eller urnenedsettelse i jord på gravlund må skje innen seks måneder etter kremering. Ved askespredning tillates det ikke at det opprettes noe gravsted på gravlund, heller ikke en ekstra navneinskripsjon på en felles familiegravstein, ifølge nettsiden til Human-Etisk Forbund.

Bevisst holdning

Kirkevergen ser ikke bort fra at flere ønsker askespredning etter at det nye krematoriet åpnet. Han ber folk tenke nøye igjennom hva askespredning innebærer.

– Askespredning er en fin måte å avslutte livet på, spesielt for folk som enten har hatt et forhold til sjøen eller fjellet. Det er imidlertid viktig at man har en bevisst holdning til dette. Askespredning betyr at man ikke har noen grav å gå til. Jeg håper at de som ønsker askespredning har tatt sine nærmeste med på avgjørelsen, sier kirkeverge Nils Opsahl.

kremering: Kirkeverge Nils Opsahl ser ikke bort fra at det vil bli flere kremasjoner i forbindelse med askespredning etter at Tromsø har fått krematorium. Foto: Tom Benjaminsen