Basketballspiller og foredragsholder Marco Elsafadi ønsker å hjelpe ungdom til bedre livskvalitet.

Fredag er det den internasjonale verdensdagen for psykisk helse, og det ble markert både onsdag og torsdag i Tromsø. Blant annet var Elsafadi hentet inn som foredragsholder, og snakket i torsdag for videregåendeelever på Åsgård.

Fikk Åpenhetsprisen

– Jeg synes det er fint at Verdensdagen for psykisk helse markeres tydelig, og at man gir ungdom mulighet til å komme og lytte til foredragsholdere. Her kan de reflektere litt og skape seg noen nye tanker som gjør at de kanskje kan jobbe seg ut av mørke, dumme tanker som kan etablere seg i ungdomstiden, sier Elsafadi.

Elsafadi er for mange kjent som basketballspiller og fra TV-programmet ”Mesternes Mester”, men også for sitt engasjement utenfor banen. I 2007 fikk han blant annet Åpenhetsprisen fra Mental Helse for sitt arbeid i organisasjonen New Page.

Påvirke selvtilliten

Under seminaret snakket han om relasjoner og hva man gjør med menneskene rundt seg.

– Jeg snakker om hvordan man påvirkes av de man omgås, hvordan selvtilliten vokser og hvordan man kan bygge den opp. I tillegg snakker jeg om hvordan man kan rive selvtilliten ned ved å tenke negative tanker. Jeg prøver å si det jeg skulle ønske noen sa til meg da jeg var ungdom, sier han.

Han tror at han hadde hatt bedre livskvalitet som ungdom dersom han hadde vist en del av de tingene han vet nå.

– Og jeg hadde nok gjort en del klokere valg. Senere har jeg tenkt at det er jo ikke så vanskelig å formidle det på en tydelig måte, hvis noen bare hadde tatt seg bryet.

Psykiske plager

I Folkehelserapporten for 2014 står det at man regner med at mellom 15 og 20 prosent av barn og unge mellom 3 og 18 år har nedsatt funksjon på grunn av psykiske plager.

– Jeg har jobbet med ungdom helt siden jeg var ungdom selv. Man ser dessverre en økning i antall unge som sliter psykisk, og blant jenter spesielt. Det har mye med hvilken kommunikasjonskultur jentene sammen etablerer, tror Elsafadi og fortsetter:

– Jeg husker selv hvordan jentene i min klasse på ungdomsskolen snakket seg selv ned hver gang de hadde levert en prøve. Hvis man gjør dette i flere år gjør det noe med livskvaliteten. Der handler det om å komme inn med en rasjonell og klok stemme og hjelpe dem å justere. Det er ikke så mye som skal til, men det krever at man er våken på hva som skal til, sier han.

Vil ha større åpenhet

Astrid Weber, som jobber på UNN og i Mental Helse – arrangører av dagen i samarbeid med universitetet, kommunen og bymisjonen, forteller at det var tilhørere på konferansen fra tre ulike videregående skoler.

– Årets tema for verdensdagen er ”Se hverandre – Senk skuldrene”, og handler blant annet om hverdagsstress, men også om å få større åpenhet om at alle har en psykisk helse og bryte ned tabuer rundt det, forteller hun.

Marco Elsafadi holdt foredrag for elever på den videregående skolen under markeringen av verdensdagen for psykisk helse. Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen