Troms Kraft har utredet tre alternativer for plassering av den nye trafostasjonen som skal bygges på Varden. I marka like sør for varden, like ovenfor studentboligene og på industriområdet nord for boligbebyggelsen.

Verken det første eller det andre alternativet er ønsket av kommunen, da de ligger innenfor markagrensen.

Ønsker markaplassering

– Vi er klare på at det beste alternativet er nede i gropen på industriområdet, slår Romsaas fast.

Ole Pettersen opplyser imidlertid at Troms Kraft ønsker å bygge stasjonen ovenfor studentboligene, da det vil korte ned lengden man vil måtte trekke kabler, samtidig som det ikke ligger særlig sjenerende til for omkringliggende bebyggelse. Ifølge konsesjonssøknaden levert til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vil en nærliggende fjellskrent like ved kommunens ønskede tomt kreve sikringstiltak og skape problemer for innkommende kabelføringer.

- Tar av marka

Det har Romsaas imidlertid liten forståelse for.

– Man må ha et generasjonsperspektiv når det gjelder forvaltning av bymarka. Selv om det blir dyrere, er det en akseptabel meravgift. Bygger man i marka vil den ti meter høye trafostasjonen fremstå som en hindring for friluftsliv og en visuell forstyrrelse, sier han.

Pettersen gjør det dog klart at det verken er opp til TK eller kommunen nå.

– Avgjørelsen rundt konsesjon skal treffes av NVE. Hvilke alternativ det gis konsesjon til er opp til direktoratet. Planene har vært ute på høring og høringsfristen er ute, sier han.

Saksbehandler i NVE, Simen Sørlie, bekrefter at de har mottatt søknaden.

– Men vi har ennå ikke tatt stilling til hvorvidt det skal gis konsesjon til bygging av ny trafostasjon, eller hvor den i så fall skal bygges, sier han.

Han forteller at Troms Kraft kan forvente en avklaring i saken før sommeren.