Han ble informert om saken da NRK tok kontakt og kjenner den bare gjennom media. Ut ifra de opplysningene fylkesmannen har, er det opprettet tilsynssak på hendelsen.

– Vi har hjemmel til å opprette tilsynssaker selv. I dette tilfellet vil vi se på enkelthendelsen, men også på systemet for å finne ut hvordan dette kunne skje, sier han.

Rutiner

Fylkeslegen kjenner ikke til detaljene i dette konkrete tilfellet, i og med at saken ikke er sendt over ennå. På generelt grunnlag kan han si at det skal være rutiner når det deles ut morfin.

– Det er legen som forskriver medisinen og ofte sykepleiere som deler den ut. Når det gjelder å gi en pasient morfin skal det være en dobbeltkontroll. Det må altså være to personer som utfører medisineringen og papirene skal signeres. Da skal man sjekke at dosen som gis er i samsvar med det legen forskriver, at det er riktig medisin som gis og at det er riktig pasient som får den, sier Berglund.

– Må prøve seg fram

Morfin er ifølge fylkeslegen et ganske potent legemiddel som man skal være forsiktig med.

– Man må prøve seg fram med små doser. Hvor mye man tåler vil variere fra person til person. En overdose av morfin kan føre til respirasjonssvikt og det kan føre til at man slutter å puste, sier Berglund.

Motgift

Videre forteller han at man kan gi motgift ved en for stor dose morfin.

– Jeg vet ikke hvorfor det ikke er gjort i dette tilfellet. Det vil journalen gi svar på. Det skal være dokumentert der hvilke vurderinger som er gjort, sier fylkeslegen.

Flere tilsyn

Han utelukker ikke at fylkesmannen vil gjennomføre tilsyn også i andre enheter i kommunen.

– Det kan bli aktuelt. Vi følger opp alle de opplysningene vi får og er det noe som tyder på at det er svikt i systemet også ved andre enheter, er det noe vi vil se på, sier han.