Joar Vittersø er psykolog og lykkeforsker ved UiT Norges arktiske universitet.

– For voksne er nok det å utveksle gaver viktigere enn at gaven du får treffer hundre prosent og gjør deg overlykkelig, sier han i en nyhetssak hos UiT.

– Det kan gi en lykkefølelse å få en gave du liker, men for voksne bør omtanken bak gaven være den viktigste, mener forskeren.

Joar Vittersø forteller om en studie som sammenlignet ulike gaver. Kåringen av den beste gaven gikk til en liten kakebit. Mannen som vant var på en tilstelning hvor de serverte enkel mat, blant annen en spesiell kake kjæresten var veldig glad i. Han pakket den inn i en serviett, tok bussen tvers gjennom byen og ga den til henne. Foto: Oddleif Larsen / UIT

To former for lykke

Vittersø forklarer til UiT at det er to hovedformer for lykke.

– Den første er «her og nå»-lykke som handler om nytelse og velbehag. Om du får en gave du virkelig liker, kan du føle på denne typen lykke. Men den varer ganske kort, sier han.

Den andre typen lykke handler mer om å leve et helhetlig godt liv. Det er mening som er viktig.

– For mange kan det være meningsfylt å gi bort gaver som treffer. Det er nok derfor mange legger mye energi i å planlegge gavene de skal gi.

Mange voksne opplever det mer meningsfullt å gi enn å få gaver.

Men glede over gaver handler også om alder.

Vittersø forteller at da forskere spurte barnehagebarn om hva som gjør dem mest glade, svarte alle «å få ting».

Handler ikke om å maksimere pengeverdier

Han sier økonomer har foreslått at vi bør gi hverandre penger i stedet for julegaver, fordi det er en mer effektiv pengebruk. Å gi gaver som folk ikke trenger, er sløsing.

– Da glemmer de en viktig ting. Nemlig at gaver ikke handler om å maksimere pengeverdier, men er et uttrykk for omtanke. Gaven stadfester de sosiale båndene mellom oss. Ved å gi en gave sier vi at «jeg tror at du vil like dette.» Jeg viser konkret at du betyr noe for meg.

Å få gaver fra sine nærmeste man ikke er like fornøyd med, har ført til at noen har blitt skuffet.

– Alle er ikke så gode på å finne gaver, eller skjønner ikke at akkurat julegaver må bety så mye. Det finnes jo andre måter å vise at man bryr seg.

Psykologens råd dersom du mottar en «feil» gave, er å prøve å være litt mer romslig. Da er det lettere å ikke bli skuffet.

Det sosiale kan også bety mye

Vittersø understreker at gaver ikke trenger å være en ting.

– Mange nordmenn har nok materielle ting, og noen ønsker seg heller gode opplevelser sammen med andre, mener lykkeforskeren.

Så lenge våre grunnleggende behov er møtt, betyr det sosiale mer for lykken enn det materielle.

– Mennesket er et kulturelt dyr. På samme måte som fisken ikke kan klare seg uten vann, trenger mennesker folk rundt seg. Vi overlever ikke uten andre, påpeker Vittersø.

Vi blir glade når det sosiale fungerer, og gleden er et signal om at livene våre fungerer. Men det sosiale må bygge på samarbeid og solidaritet, ikke konkurranse og egennytte.

– Derfor må du legge litt innsats i å få det sosiale til å fungere. Du må være raus og tenke på andre. Vi må huske at vi som kulturelle individer har både rettigheter og plikter overfor hverandre.

– Det er merkelig nok lett å glemme, selv om alle vet at det er viktig, sier lykkeforskeren.