I løpet av neste år står både The Edge på kaikanten og hotellet i Meierikvartalet klare til bruk.

Det betyr at tilreisende lettere får tak over hodet. Samtidig erkjenner Skjeldam at også Buchardt-prosjektet på Strandveien ønskes velkommen.

Merker lite

Direktør på The Edge, Øyvind Alapnes, røper at han allerede et halvt år før åpningen har gode tall hva kurs – og konferansegjester angår.

Samtidig kunne direktørene for Grand Nordic Hotel og Radisson Blu Hotel fortelle at de ikke har merket noen nedgang i bookingen fra det tidsrommet The Edge er i full drift.

Heller ikke Saga-direktør Tore Pettersen og sjef for byens to Thon-hotell, Aid Schei Lillegård, ser grunn til uro. Begge melder om normale tilstander. Lillegård har sågar en økning for Polar Hotel i samtlige måneder neste år.

Deltar ikke

Daniel Skjeldam understreker at Hurtigruten ASA ikke ønsker å ta del i debatten om de ulike planene.

Som iTromsø tidligere har meldt, er det lokale krefter som jobber mot hotellprosjektet til Arthur Buchardt. Han er i tett dialog med Statsbygg og kommunen om kjøp av tomt på Strandveien.

– Vi bare konstaterer at det sist vinter var umulig å få hotellrom i byen — blant annet på grunn av nordlysturismen. Sånn sett er det ikke usannsynlig at tilreisende må sløyfe Tromsø som destinasjon. Det er i så fall uheldig.

Får ikke rom

– Som en global aktør, erfarer også vi at våre samarbeidspartnere, som skal til byen, ikke får hotellrom. Da er det naturlig å tro at også turismen blir berørt av samme grunn.

– Derfor ser vi behovet for en kapasitetsøkning. Hvor stor den blir og hvem som bygger, legger ikke vi oss opp i. Vi vil bare ha nok rom slik at byen ikke blir akterutseilt, understreker Skjeldam.

Høyere priser

Konsernsjefen påpeker også at for få rom, kan gi økte priser.

– Det opplevde vi sist vinter. Sett i forhold til turismen, er det en uheldig utvikling. Med flere aktører på banen, vil prisene gå ned eller stabilisere seg på et fornuftig nivå. Hotellbransjen må unngå å prise seg ut av markedet.

Daniel Skjeldam understreker at reiselivet i regionen opplever en rivende utvikling — en tendens som bare vil øke fremover.

– Sånn sett er det særdeles viktig at Tromsø har en tilstrekkelig hotellkapasitet i fremtiden.