Det var politiet, som etter en inspeksjon på skytebanen 17. juni, kom med en rekke pålegg til skytterne. Blant disse var å stenge turveien med bom, som et sikkerhetstiltak i perioden det skytes på banene. Tirsdag etterkom skytterne pålegget, men Wilfred Karlsen og Ole Vegar Andreassen mener bommen er ulovlig.

– Ingen legitimitet

– Stenging av turvei i friluftsområde kan bare skje etter kommunalt vedtak som er stadfestet av fylkesmannen - og da i maksimalt 5 år, sier Karlsen.

Andreassen påpeker at det ikke er fattet er slikt vedtak - og at kommunestyret tvert i mot har bedt byrådet jobbe for å stoppe skyteaktiviteten i Tromsdalen.

– Det er ikke slik at skytterne kan legimitere sin aktivitet ved å etterkomme politiets pålegg. De må ha hjemmel for å stenge veien, sier Karlsen.

Anmelder saken

Med mindre skytterne har en slik hjemmel i henhold til friluftloven, mener Karlsen og Andreassen at det er begått et lovbrudd i Tromsdalen.

– Vi kommer til å levere en anmeldelse der vi ber politiet om håndheve friluftsloven. Vi regner med at Politimesteren straks vil iverksette tiltak for å stoppe dette straffbare forholdet, sier Karlsen.

Bedt om bom

Leder for pistolskytterne, Ole-Morten Ringmo var blant de som tirsdag satte opp bommen, i henhold til politiets pålegg.

– Vi gjør det politiet har pålagt oss, og må forholde oss til det, sier han.

At det behøves en hjemmelfor å sette opp bommen, kjenner ikke Ringmo til. Det er i så tilfelle ikke noe skytterne har blitt opplyst om fra politiet.

– For oss holder det med et pålegg fra politiet. De har sagt at bommen skal være stengt, og vi stenger den i morgen. Kommer politiet med beskjed om det motsatte, skal vi nok rette oss etter det, sier Ringmo.

- Har ikke gitt ferdselsforbud

Ifølge politimisteren er ikke politiets pålegg å oppfatte som en hjemmel i seg selv.

Politimester Ole. B Sæverud har i en pressmelding til iTromsø redegjort for politiets rolle i skytebanesaken.

– Politiet har ikke besluttet et ferdselsforbud på traseen bak skyteskivene i Tromsdalen. Det er skytterlagene selv som må sørge for å ha de nødvendige privatrettslige og offentligrettslige tillatelser for å få gjennomført tiltak, opplyser politimesteren i pressemeldingen.

På telefon utdyper Sæverud skytterne må rette seg etter de pålegg som er gitt, og rapportere tilbake til politiet dersom det ikke lar seg gjøre. Fristen er imidlertid ikke gått ut, og han vil ikke spekulere i om det er begått lovbrudd.

–Det må vi se på når det foreligger en anmeldelse.