Figenschau ble husløs over natten da boligen hans i Vårlivegen brant ned 28. juli i fjor. Siden har 97-åringen bodd hos sønnen et steinkast unna branntomten. Der ramlet det nylig et krav fra kommunen til Figenschau senior ned i postkassen.

– Det er en regning på eiendomsavgift i Vårlivegen. Jeg gikk ned på rådhuset og sa at dette måtte være feil, for huset har jo brent ned, forklarer Figenschau.

Totalskadd

Boligen ble totalskadd i brannen som trolig startet i oppvaskmaskinen. Figenschau skjønner derfor ikke helt hva det er han skal betale for.

– Jeg bor jo ikke der, og huset er jo helt ødelagt. Jeg betaler jo bare for luft på denne tomta, sier han.

Men hos Tromsø kommune fikk han ingen gehør.

– De var veldig høflige, men jeg fikk ikke snakke med dem som har med dette å gjøre, så det nyttet ikke.

Dekkes ikke

Kravet på 6.533 kroner og 45 øre, sendte han derfor til forsikringsselskapet. Men i svarbrevet står det at forsikringen dekker markedsleie/husleie i renovasjonstiden – men ikke kommunale avgifter.

– Da turte jeg ikke annet enn å betale. Det sto jo til skrekk og advarsel at det ville komme påkrav, sier Figenschau.

En telefon til innfordringskontoret til Tromsø kommune bekrefter at Figenschau ikke slipper unna avgiftene, selv om huset har brent ned.

– Boligen er ennå ikke avviklet i matrikkelen, så den eksisterer på papiret inntil den blir meldt avviklet, sier rådgiver Carl Sverre Hjembo.

Kan slettes

Renovasjonsavgift har kommunen strøket, så det betaler ikke Figenschau lengre for.

– Når det gjelder vann og avløp må en godkjent rørlegger frakoble eiendommen fra ledningsnettet. Grunnen til det er at man vil plugge det skikkelig, så det ikke renner noe ut, sier Hjembo.

Han opplyser at avgiften kan slettes fra det øyeblikket den er bekreftet frakoblet. Det samme gjelder feieavgiften.

- Når det gjelder eiendomsskatt betales denne ut det året den er ilagt – uansett hva som skjer på eiendommen. Eventuelle endringer får først virkning fra 1. januar året etter, forklarer han videre.

Han legger til at det er et års forsinkelse ved terminering av skatten, slik at man – dersom man bygger et nytt hus – ikke må betale før året etter. Den samme forsinkelsen gjelder ved opphør av eiendomsskatt.

Ferdig med saken

Figenschau ser seg ferdig med saken, selv om han synes kravet er urimelig.

Huset slik det står, har knapt noen verdi, og vann eller feiing har han heller ikke bruk for.

– De kunne i hvert fall ha redusert kravet, synes jeg. Men jeg har jo sikkert ikke så lenge igjen å leve, så jeg orker ikke å drive å krangle om dette, sier 97-åringen.

PURRING: Bjarne Figenschau (97) mistet huset sitt i brann i juli i fjor. Nå krever kommunen over 6.000 kroner i kommunale avgifter – selv om huset er totalskadd og ubeboelig. Foto: Tom Benjaminsen