– Etter alle solemerker blir det heving, sier sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov.

På torsdag får vi det endelige svaret på hva hun har bestemt seg for. Norges sentralbanksjef, Ida Wolden Bache varslet etter forrige rentemøte at en heving til ligger i kortene.

– Skulle det ikke være tilfelle måtte vi sett noen store avvik, men det har det ikke vært, sier Hov.

Sentralbanken forsøker å få ned prisveksten (inflasjonen) ved å kjøle ned økonomien gjennom rentehevinger. Den norske inflasjonen har falt gradvis, og kom inn på 4,8 prosent i august. Ned fra 5,4 prosent i juli.

Norges Bank er imidlertid mer opptatt av kjerneinflasjonen som trekker fra endringer i avgifter og energipriser. I august lå den på 6,3 prosent, ned fra rekordhøye syv prosent i juli.

– Rentebanen blir mer spennende, sier han.

Den blir presentert i pengepolitisk rapport som kommer ut fire ganger i året. Der kommer Norges Bank med en vurdering av utsiktene for styringsrenten, basert på økonomiske anslag.

Spenningsmomentet er knyttet til hvilket nivå rentetoppen kommer til å ende på.

– Vår forventning er at de kommer til å justere den «ørlittegran» opp. I utgangspunktet når vi rentetoppen i denne rentebanen, men vi tror Norges Bank vil være forsiktig med å slå det fast, sier han.

Han tror rentebanen kan vise rundt 50 prosent sjanse for at vi har nådd toppen. Rentedifferansen mot utlandet er trukket frem som en viktig forklaring på hvorfor kronen er svak.

Derfor mener Hov at Norges Bank vil trå varsomt med å slå fast at neste renteheving blir toppen.

– Det kan bli oppfattet som litt «duete» og resultere i svakere kronekursutvikling, sier sjeføkonomen.

– En skikkelig nøtt

Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank tror sentralbanken vil være «uvanlig taktiske» når de legger frem rentebanen.

Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank. Foto: Jon Ingemundsen / Stavanger Aftenblad

– I det Norges Bank sier at rentetoppen er nådd, kommer spørsmålene om når renten skal ned. Dette er noe Norges Bank ikke ønsker. Både fordi det kan være forvirrende og virke unødvendig at de setter opp renten, når de likevel snart skal ned.

– Samtidig er jo Norges Bank langt unna å løse sin viktigste oppgave – med å få ned inflasjonen til 2 prosent, sier han.

Derfor mener Knudsen, i likhet med sin kollega i Handelsbanken, at løsningen er å skissere en rentebane med 50–50 sjanse for at rentetoppen er nådd etter kommende rentemøte.

– Jeg tror imidlertid dette er en skikkelig nøtt for sentralbanksjefen og at Norges Bank kan legge opp til en uvanlig taktisk rentebane.

«Rente-bonanza»

Det er ikke kun i Norge det blir rentemøter. Sentralbankene i Sverige, England og USA skal også ut i ilden.

– Det er ventet rentepause i USA. Vi tror Fed (Federal Reserve) vil være veldig påpasselige og at rentepausen i utgangspunktet er midlertidig. Tror de ser for seg en innstramming til, sier Hov.

Den amerikanske sentralbanken hevet renten til det høyeste nivået på 22 år i juli til et intervall på mellom 5,25 og 5,50 prosent.

Økonomer tror det vil komme en heving til, men ikke før i november. Hov sier at det har kommet flere sterke tall for realøkonomien i landet, og at inflasjonen fortsatt er høy selv om den er på vei ned.

I likhet med Norges Bank kommer det prognoser for renteutviklingen fremover.

– Vi tror dot-plot vil vise at medianforventningene er en heving til, sier han.