Tirsdag var siste dag av skolevalget i Troms og Finnmark. Ni partier stilte til skoledebatt, der de var innom tema som fraværsgrense, oljeleting og karakterer i skolen. Deretter fikk elevene mulighet til å møte partiene på valgtorg ved kantina, før de skulle avlegge sine stemmer.

iTromsø hengte seg på tre av elevene ved Kongsbakken VGS.

Ludvik Einevoll (15), Steingrim Waage (16) og Kent Kjellstad (16) hadde nettopp kommet ut fra skoledebatten, da de møtte iTromsøs journalist foran jungelen av politiske partier som hadde stilt opp stands i gangen.

– Hvilke forventninger har dere før dere får prate med dem?

– Jeg tror det blir mye av det samme som under debatten, tipper Ludvik.

Men alle de tre førsteårselevene på Kongsbakken har delvis bestemt seg, og Ludvik peker på en rød stjerne på jakkeslaget.

– Vi er ganske interessert i politikk, så vi har bestemt oss litt allerede, sier Kent.

Føler de blir undervurdert

Selve debatten har de delte meninger om.

– Det var ingen stoler der, men det var bra nivå på politikerne, sier Steingrim.

Men trioen skulle gjerne blitt servert mer politikk, og mindre show.

– Det var litt å lære, men det var mye det samme fra politikerne, mener Steingrim.

– Det var mye unødvendige stikk. Mye usakligheter som går på personangrep og så videre, følger Ludvik opp og etterlyser «mer logos i retorikken».

– Føler dere at de undervurderer dere litt?

– Ja, ikke sant. Det er mye som er direkte til oss, så får vi ikke vite mer om politikken generelt. Det kunne vært mer om alt mulig, sier Ludvik før de forsøker seg på en tur inn i «folkehavet».

FOLKSOMT: Det var trangt i gangen på Kongsbakken, og elevene kjempet om plassen for å få noen ord med politikerne. Foto: Vegar Fjell

– De leker klovn fordi det fungerer

To av dem som deltok i debatten, var de unge, men likevel voksne politikerne Nikolai Skogan (KrF) og Sigrid Bjørnhaug Hammer (SV).

– Skoledebatten har et godt formål og en god intensjon, med demokratiopplæring og en saklig debatt der elevene får lære forskjellen mellom partiene. Jeg opplever at realiteten er at det handler om å ha de beste vitsene. Det syns jeg er synd, sier Skogan.

– Dette er tredje gang jeg er med i skolevalget, og jeg har vært mer nervøs nå. Etter å ha sittet fire år i kommunestyret, og så gå inn i en skoledebatt der det er vitser om det ene og det andre, så er det litt hardt å henge med. Jeg skjønner at det kan være litt slitsomt for de i salen hvis det bare er stikk hit og dit. Selv har jeg forsøkt å snakke om SV sin politikk, sier Hammer.

– Kongsbakken er en skole der jeg har et inntrykk av at elevene er engasjerte, og jeg tror de forventer at man snakker om sin politikk, legger hun til.

Skogan håper elevene velger bort «klovneriet».

– Min oppfordring er å ikke stemme på dem hvis du syns det blir for mye klovneri. De leker klovn fordi de vet de får stemmer på det.

DEBATTANT 1: Sigrid Bjørnhaug Hammer (SV) deltok i sitt tredje skolevalg, og innrømmer at «voksenpolitikken» preget henne noe i returen til ungdomspolitikken. Foto: Vegar Fjell
DEBATTANT 2: Nikolai Skogan (KrF) var også han debattant på Kongsbakken VGS. Han mener intensjonene ved debattene ikke ivaretas når det er vitser som står i fokus. Foto: Vegar Fjell

Miljø, samfunnsforskjeller og fraværsgrense

Men de tre Kongsbakken-elevene kom seg aldri helt bort til Skogan og Hammer. Etter å ha mottatt en flyer fra Unge Venstre, brus og noen handshakes fra AUF, så går de rett til valgurnene for å avlegge stemmene sine.

– Det er så stappet der. Det er umulig å kunne stille spørsmål og snakke med dem, forklarer Ludvik når han har kommet seg ut av stemmelokalet og resten av valgtorget.

– Det er liten plass egentlig. Stopper du opp, så ødelegger du for noen bak deg, legger han til.

Men til tross for at de ikke fikk en prat med ungdomspolitikerne, føler de at de har hatt et godt nok grunnlag å stemme ut fra.

– Hvilke saker er dere mest opptatt av?

– Miljø, og forskjeller i kommunen. Sånn som fattigdomsgrensen og så videre, sier Steingrim.

– Saker som er relevante for oss som skole, fraværsgrense og karakterer, følger Kent opp.

STEMME: Ludvik Einevoll ga opp valgtorget, men hadde i det store og hele allerede gjort seg opp en mening om hvilket parti som skulle få stemmen hans. Foto: Vegar Fjell

Vil ha mer autonomi

Elevene har også noen klare tanker om hva som kan bli bedre på skolen.

– Autonomi, det å kunne velge mer hva man kan gå i dybden på, og ha kontroll over det man selv lærer. Det er viktig for meg, for meg så går skolen litt for sakte. Vi går gjennom ting litt for lenge, forteller Ludvik.

– Det er litt likt de tre årene vi har foran oss nå, men det visste vi jo da vi tok studiespesialisering, legger Steingrim til.

– Hvordan er det å være ung i Tromsø da?

– Det er ikke mange plasser å være. Det er ganske tomt i Tromsø, det er mange som blir sittende i byen og sentrum. Jeg går ofte bare hjem, sier Ludvik.

– Jeg henger ofte hos kompiser og så videre, og er fornøyd med det. Men man kunne hatt mer å gjøre, tilføyer Steingrim.

Og de er enige om at politikerne lytter til deres aldersgruppe, samtidig som Ludvik serverer et lite stikk.

– De gjør vel det de kan. Men jeg har aldri opplevd at skolen har fått mer penger. Det er alltid kutt.

Resultatene fra skolevalget blir offentliggjort tirsdag kveld.