Mandag formiddag landet det første av mest sannsynlig flere direktefly fra Oulu via Luleå og til Tromsø.

Nå håper fylkets nye fylkesråd for samferdsel, Ivar Prestbakmo, at dette bare er begynnelsen.

– For oss er dette en viktig rute å få opprettet. Det skjer stadig større samhandling med dette området og vi skal jobbe for at dette ikke blir det første flyet som går denne ruta, sier Prestbakmo.

Vekst i nord

Flyruteprosjektet går under navnet «Arctic airlink» og gjennom våren 2013 ble det gjort flere markedsundersøkelser hvor det kom frem at behovet for en slik linje var stort.

– Det er mye vekst i disse områdene og jeg tror man kan hente ut mye potensial gjennom disse flyrutene, sier Prestbakmo.

Tromsøs varaordfører Anni Skogman var også med da flyet landet på Langnes. Hun kan på kommunens vegne fortelle at også de er veldig positiv til en slik flyrute.

– Vi håper at dette er noe vi kan få til som fort som mulig og vi kommer til å gjøre det vi kan for at det skal skje, sier Skogman.

Timevis med kjøring

Årsaken til at første fly ankom nettopp i dag er på grunn av Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF) og i løpet av våren vil stadig flere slike fly ankomme Tromsø før det til slutt mest sannsynlig vil etableres en fastsatt rute.

Susann Jonsson, direktør i Filmpool Nord, som ligger i Norrbotten kom med den nye flyruta mandag formiddag. Filmpool Nord har vært med på å produsere åpningsfilmen «Mig äger ingen». Hun setter stor pris på at hun nå kommer seg lettere til Tromsø.

-Tidligere har jeg kjørt hit og det tar opp mot åtte timer, om jeg skal fly så tar det seks timer for da må jeg fly både via Gardermoen og Arlanda. Så for oss i filmbransjen er det veldig flott å ha denne ruten, sier Jonsson.

Godt samarbeid

Også festivalsjef Martha Otte mener at dette er veldig positivt.

– Vi samarbeider allerede veldig godt med både Nord-Sverige og Nord-Finland. En slik rute vil gjøre det mye lettere å besøke hverandre, sier Otte.

ANKOM FRA NORD: Mandag formiddag ankom flyet som hadde gått fra Oulu via Luleå og til Tromsø. Foto: MARIANNE LEIN MOE
BRA MED NY RUTE: Susann Jonsson, direktør i Filmpool Nord gleder seg frem til at det skal bli lettere å komme seg til Tromsø. -Filmfestivalen her er med relevant for oss enn den i Stockholm, sier hun. Foto: MARIANNE LEIN MOE
LANSERTE NY RUTE: Her ser vi Martha Otte, festivalsjef for TIFF ta i mot sin svenske Per Erik Svensson (til venstre) fra filmbransjen i Nord-Sverige Foto: MARIANNE LEIN MOE