– Den viktigste årsaken til at man får hodepine er faktisk arvelig disposisjon, forteller professor og daglig leder Lars Stovner ved Nasjonalt kompetansetjeneste for hodepine ved NTNU og St. Olavs hospital i Trondheim.

– Hvis man så er utsatt for spesielle ytre omstendigheter kan det utløse hodepineanfall, fortsetter han.

Slike ytre omstendigeheter kan for eksempel være stress.

– Og det varierer jo fra person til person hva man opplever som stress. Alkohol er også en nokså sikker utløsende faktor hos mange. For kvinner kan menstruasjon også føre til hodepine - gjerne litt før. Andre igjen rapporterer at ulike matvarer utløser hodepine, men der er det lite sikker kunnskap, opplyser Stovner.

Stress

Overlege ved nevrologisk avdeling på UNN, Claus Albretsen, forteller at den vanligste formen for hodepine er spenningshodepine.

– Det som utløser den er gjerne stress. Jeg tror også at uheldig arbeidsstilling i skole- og yrkesliv kan påvirke. Det at man glemmer å ta nødvendige pauser, særlig hvis man sitter anspent og ikke får avspent, sier han.

Uregelmessigheter

Også uregelmessigheter i søvn og matinntak kan trigge hodepiner, mener Stovner.

– For eksempel det å hoppe over måltider, uregelmessige matinntak og lavt blodsukker kan være utløsende for hodepiner. I tillegg kan lys og lyd være utløsende, og hos en del finner vi en sammenheng mellom hodepine og andre typer muskelsmerter, sier Stovner.

Det er spesielt kvinner i vanlig voksenalder som får hodepiner.

– Kvinnelige kjønnshormoner er en viktig faktor - særlig når det kommer til migrene. Det rammer da særlig kvinner i alderen 20 til 50 år. Det finnes mange typer hodepine, men de dominerende er spenningshodepiner og migrene. Spenningshodepine er det vi tenker på som vanlig hodepine,sier Stovner.

Avspenning

– Det mange velger å gjøre når de får hodepineanfall er å ta det litt med ro. Man tenker at man har stresset litt for mye og må trekke seg litt tilbake. Andre igjen velger å sove, eller å ta en vanlig smertestillende. Det hjelper fint for mange - smertestillende vil nok hjelpe for over halvparten, fortsetter Stovner.

Likevel er han tydelig på at overdrevet bruk av smertestillende kan ha motsatt effekt:

– Det man skal huske på er at hvis man tar vanlig smertestillende eller migrenemedisin for ofte - altså nærmest daglig over lengre tid - kan det faktisk forverre hodepinen.

Claus Albretsen mener også at å senke stressnivået vil hjelpe mot hodepinen.

– Man kan også få noen til å massere opp ømme muskelknuter. I tillegg er jeg for fysisk aktivitet. Hvis man får svømt, gått en tur eller gått i badstu og myket opp litt, så viser det seg at hodepinen avtar, sier han.

– Folk er ikke så bevisste på at det er enkle og billige løsninger for å dempe hodepinen, og at de kan gjøre mye selv, legger han til.

Alkohol

Dersom man har funnet ut hva som er de utløsende faktorene for at man får hodepine, kan man prøve å holde seg unna disse.

– For eksempel er det mange som vet at alkohol er en utløsende faktor for dem, og derfor holder seg litt mer unna. Ellers kan man prøve å tenke litt gjennom hverdagslivet og om det er for stressende. Så kan man prøve å unngå disse faktorene, og leve mer regelmessig, sier Stovner.

Enkelte pasienter merker at de er ekstra sensitive for lys. De kan bruke solbriller for å forsøke å unngå hodepinen.

– Det er enkle grep man kan ta.

Albretsen mener man må ta seg tid til avspenning.

– Man må rydde tid i en hektisk hverdag og prioritere det. Hvis man for eksempel sitter og prater med ektefellen om kvelden, eller ser på TV, kan man gjøre det samtidig som man masserer, slik at man får myket opp, sier han.

Migrene

Det finnes dessuten forebyggende medikamenter både for migrene og spenningshodepine.

– Hvis man har migrene, er hodepinen ofte sterk, ensidig og dunkende og det er ubehagelig å bevege seg. I tillegg er man gjerne kvalm og blir veldig lys- og lydsky og generelt veldig slått ut. Da kan man tenke på å oppsøke lege. Spenningshodepine er vanlig hodepine, der man ikke opplever kvalme, lyd- og lysskyhet, forklarer Stovner.

– Det er veldig sjelden det er en alvorlig årsak til hodepine, men har man fått ny hodepine som blir verre og verre over kort tid bør man kanskje tenke over å gå til legen. Også hvis man får kjempeakutt hodepine der det bare sier ”pang”, kan det være en alvorlig årsak bak. I tillegg kan det være grunn til å få sjekket det dersom man får ny hodepine etter man har fylt 50 år, og ikke har hatt det før.

Albretsen mener man godt kan gå til lege dersom man er bekymret for årsaken til hodepinen.

– Mange ganger har jeg bestilt en CT-røntgen bare for å få bort angsten og bekymringen hos pasienten, dersom de for eksempel har vært bekymret for kreft, sier han.

– Når det gjelder migrene, kan det være greit å ha gjort en CT-røntgen.

STRESS: Overlege på nevrologisk avdeling på UNN, Claus Albretsen, mener stress er den vanligste utløsende faktoren for spenningshodepine. Foto: TORBJØRN O. KARLSEN
ARVELIG: Arvelig disposisjon er den viktigste årsaken til at man får hodepine, mener professor Lars Stovner. ARVELIG: Arvelig disposisjon er den viktigste årsaken til at man får hodepine, mener professor Lars Stovner.