Den lite flatterende topplasseringen kommer fram i hovedrapporten for ASSS-nettverket 2014. Dette er imidlertid en plassering kommunen ikke har tenkt å hvile på laurbærene for å beholde.

– Sykefraværet er en utfordring for hele barnehagesektoren i Norge, sier barnehagefaglig rådgiver Inger Johansen i Tromsø kommune.

Lyspunkter

Byrådet slår i sitt forslag til budsjett for 2015 og økonomiplan for 2015–2018 fast at «arbeidet med å redusere sykefraværet må pågå med uforminsket styrke i hele økonomiperioden».

I hovedrapporten for ASSS-nettverket 2014, som gjelder for rapporteringsåret 2013, vies sykefraværet stor betydning.

– Sykefraværet er en faktor som påvirker både kostnader og kvalitet. Forskjellene mellom kommunene er store, fra 8,2 prosent i Drammen til 16,7 i Tromsø. Samtidig har Tromsø den største nedgangen med 2,7 prosentpoeng fra 2012.

Fravær koster

– Jeg tolker det som at tiltakene fungerer. Sykefraværsproblemene er sammensatte og derfor må vi iverksette tiltak på ulike nivå. Jeg har ikke grunnlag for å si hva som er hovedårsakene til det høye fraværet, sier Inger Johansen.

En nedgang i sykefraværet er penger spart for kommunen. Ifølge anslag gjort på rådhuset kostet sykefraværet kommunen i fjor 17 millioner kroner netto. Da er sykelønnsrefusjonen trukket fra.

– Vi sparer rundt én million kroner for hver prosent fraværet går ned, sier Johansen.

Ikke komfortabel

Kommunaldirektør for utdanning, Kari Henriksen, er heller ikke bekvem med det høye sykefraværet. Det kan gå ut over kvaliteten på barnehagetilbudet.

– Jeg er ikke komfortabel med så høyt fravær. Jeg er opptatt av at vi skal gi gode tjenester og tilbud til barna og deres foreldre. Nå så mange er borte fra jobb kan det forringe tilbudet. Gode og stabile forhold er kjempeviktig og ei utfordring for oss, sier Henriksen.

Utdanningsforbundet er kritisk til at bruken av ASSS-tallene i stor grad går ut på sammeligninger mellom byer.

– Det blir fort et fokus på gjennomsnittstall og på at man helst skal ligge på eller under gjennomsnittet. Gjennomsnittstallet varierer hele tiden og har ikke noen direkte innvirkning på sykefraværet. Vi mener at fokuset må være på å gå bak tallene og analysere årsakene til sykefraværet, her i våre barnehager, i Tromsø, sier hovedtillitsvalgt Ann Mari Milo Lorentzen i Utdanningsforbundet.

Hun peker på det faktum at bare én av tre barnehageansatte har pedagogisk utdanning.

– Å jobbe i barnehage er et krevende yrke og til tider har vi for få hender. Ansatte kan føle utilstrekkelighet for ikke å gi et faglig og pedagogisk godt nok tilbud. Årsakene til høyt sykefravær er sammensatte og komplekse, og vi som jobber i barnehage har høy arbeidsmoral med store krav til oss selv, sier Ann Mari Milo Lorentzen.

Dispensasjoner

I tillegg til at sykefraværet har gått ned fra 19,4 prosent i 2012 til 16,7 i 2013, kan Tromsø kommune glede seg over at voksentettheten i barnehagene ligger på gjennomsnittet i ASSS-nettverket. Antall godkjente barnehagelærere i Tromsø ligger over gjennomsnittet, men andelen dispensasjoner (25 i kommunale barnehager) viser at kommunen trenger flere ansatte med pedagogisk utdanning.

ASSS-rapporten viser at andelen menn i barnehagene i Tromsø ligger godt over gjennomsnittet, men ligger imidlertid lavest når det gjelder ansattetilfredshet og foreldretilfredshet.

En utfordring

– Det er behov for å sette i gang tiltak som tar sikte på å bedre kvaliteten i barnehagene, og øke bruker- og medarbeidertilfredsheten, slås det fast i kommunens budsjettforslag.

– En utfordring er å øke svarprosenten på brukerundersøkelsen slik at vi får et best mulig grunnlag for å arbeide med å øke brukertilfredstillheten, sier Inger Johansen.

Tromsø har 41 kommunale barnehager med 450 årsverk fordelt på 13 enheter. Funnene i ASSS-rapporten har nettopp blitt kjent for de 13 enhetslederne i byens barnehager.

Løftet sektoren

Inger Johansen er én av fem barnehagefaglig rådgivere på rådhuset.

– Det er tatt et løft på rådhuset for barnehagene. Vi er tilgjengelige for å hjelpe og støtte lederne i barnehagene, og jobber med faglig utvikling og kompetanseheving.

Ifølge Johansen er sykefraværet et sammensatt problem som krever flere virkemidler og tiltak. Kommunen har vedtatt både Kvalitetsplan og Kompetanseplan for de kommunale barnehagene.

Spent på 2014-tall

En egen mal, Oppfølging av sykemeldte – retningslinjer og rutiner, er laget for å følge opp den sykemeldte. Gjennom nærværsprosjektet MAL (mestring, arbeidsglede og livsstil) skal livsstilsendringer gjennom fysisk aktivitet og individuell oppfølging få ned sykefraværet. I tillegg samarbeider kommunen med Institutt for psykologi ved UiT om bedre arbeidshelse og redusert fravær.

– Det jobbes godt ute i barnehagene, men det tar tid å få planverk, strukturer og rutiner på plass for å få ned sykefraværet. Vi er veldig spente på hva 2014-tallene viser, sier Inger Johansen.