Torsdag ble det sendt ut et skriv til alle foreldre med barn i kommunale barnehager i Tromsø. Skrivet inneholder informasjon om barnehagenes sikkerhetsarbeid i forbindelse med saken der en barnehageansatt i Tromsø er siktet for seksuelle overgrep mot mindreårige der vedkommende har jobbet.

I orienteringen skrives det at det er forståelig at det at overgrepene har skjedd i barnehagens åpningstid fører til spørsmål om det gjøres de riktige tiltakene for å tilby en sikker barnehagedag for barna.

Sikkerhet i fokus

Videre pekes det på at ansatte i de kommunale barnehagene i kommunen har et sikkerhetsfokus på jobben.

– Våre ansatte gis opplæring som skal bedre sikkerheten for barna i barnehagen. Noe av dette vil også virke forebyggende og kan forhindre at barn blir utsatt for overgrep i barnehagen, står det i skrivet.

Tre tiltak heves her ut:

  • Alle ansatte gjennomgår hvert år et nettbasert sikkerhetskurs der hensikten er å beskytte barna. Sikkerhetsteknikker og prinsipper for å kartlegge og redusere risiko, er noen av temaene under kurset.

  •  I 2015 skal alle ansatte gjennomgå nettkurs om vold og seksuelle overgrep mot barn. Kurset har til hensikt å gjøre ansatte i barnehagene tryggere når det gjelder det å snakke med barn, for å kunne avdekke vold og seksuelle overgrep.

  • I juni 2015 skal det tas i bruk en lokal handlingsplan mot mobbing. I planen legges det vekt på at barnehagepersonalet har et stort ansvar for, og skal sørge for at det befinner seg personale der barn er.

I tillegg skrives det at alle ansatte i kommunale barnehager har levert gyldig politiattest og alle nyansatte må gjøre det samme. De nye kravene til politiattester innebærer at narkotikaforbrytelser, seksualforbrytelser, samt vold-, og ransforbrytelser vil fremgå av denne.

Ekstra helsetilbud

Tromsø kommune har i tillegg etablert ekstra helsetilbud så lenge dette er nødvendig i forbindelse med saken. Dette tilbudet består av helsesøster, psykolog, samt styrket skolehelsetjeneste på skoler i nærheten av den aktuelle barnehagen.

– Dette er et tilbud til alle som har behov for hjelp, enten de har barn i aktuell barnehage, har hatt det tidligere eller på annen måte er utrygg på om deres barn kan ha vært i kontakt med siktede.Politiet etterforsker saken, og man vet ikke nå hvor mange som er berørt, skrives det.

Selv om den aktuelle barnehagen ikke er kommunal, føler Tromsø kommune et ansvar for alle innbyggere i Tromsø.

«Vi vet at det har vært barn som nå er på skole men som tidligere har gått i den barnehagen der den siktede har jobbet. Disse barna og deres familier skal vi ivareta på beste måte», skriver kommuneoverlege Trond Brattland i brevet som er sendt ut til de foresatte.