I 1964 seilte hurtigruteskipet MS "Lofoten" sin første tur. 51 år senere har Hurtigruten satt skipet tilbake til opprinnelig stand – komplett med logoen til gamle Vesteraalens Dampskibsselskab på både skorsteinen og på porselenet i restauranten.

– "Lofoten" er det eldste skipet vi har og har lenge vært populær blant de av våre reisende som liker de gamle skipene. Nå har vi satt skipet tilbake til 1964-stil og nå ser vi at interessen virkelig tar av, sier Stein Lillebo, kommunikasjonsrådgiver i Hurtigruten ASA.

Fullbooket

4. april starter det gamle skipet turen nordover fra Bergen og fire dager senere stevner det inn Tromsøysundet. Men hvis du har lyst til en rundtur med "Lofoten", så må du tenke langsiktig.

– Ja, den er helt fullbooket i lang tid fremover. Det er ikke en eneste ledig lugar, sier Lillebo.

Det bekrefter hotellsjef Tor-Erling Gärtner på "Lofoten".

– Det har vært en enorm respons, egentlig. Vi er vel den eneste båten som går med fullt belegg hele sommeren, sier Gärtner.

Husmannskost

Han mener tromsøværingene som har lyst å se hvordan den nygamle båten har blitt, har mye å glede seg til.

– Vi prøver jo å gå tilbake i tid, om enn ikke helt tilbake til 1893 – da Hurtigruten ble stiftet. Men vi satser på originale møbler, litt andre uniformer, litt bedre sengeklær i lugarene, en annen meny, med husmannskost i stedet for fast food, og en litt annen standard på suvenirene, sier Gärtner.

Med en kapasitet på 340 passasjerer og drøyt 150 køyer så er ikke "Lofoten" en typisk turistmaskin. Skal du ha mer luksuriøse omgivelser så er det også andre hurtigruteskip som passer bedre.

- Det er ikke så mye luksus, nei. Hos oss er luksusen nærheten til mannskapet og til naturen. Vi stresser ikke, og kan godt stoppe for å la passasjerene fiske litt for så å servere fangsten til lunsj. Det er slike småting som ikke lar seg gjøre på mange av de andre skipene. Du kan ikke stå å fiske på "Trollfjord". Fisken blir tørrfisk før du får den over rekka, ler Gärtner.

Annen atmosfære

Han mener at de som reiste med båten da den var ny vil kjenne seg igjen. Og for oss andre:

– Man kjenner en annen atmosfære så snart man kommer inn på skipet. Hele stemningen om bord er annerledes, sier hotellsjefen.

– Vi syns jo det er litt artig at det eldste skipet igjen har blitt stjerne i flåten, sier Stein Lillebo.

Restauranten serverer fireretters middager, slik det var vanlig på 60-tallet på hurtigruten.

– Det blir en liten aperitiff til. Det blir suppe til forrett og vi har husmannskost som kjøttkaker, fårikål, fiskegrateng og gammelsaltet sei. Og på kakemenyen er det bløtkake, sjokoladekake og eplekake, sier Gärtner.