Daglig leder Redningsselskapet (RS) i Troms og Finnmark, Arild Braathen, har lenge kjempet for å holde selskapet på stødig kurs gjennom turbulente økonomiske tider.

– Vårt mål er å sikre beredskap og trygghet langs kysten. Disse midlene hjelper oss til å realisere det, sier Braathen.

Forutsigbarhet

Bevilgningen øker støtten fra dagens 56,2 til 76,2 millioner kroner. I dag består RS av en flåte på 42 skøyter, men ønsker å utvide til 47 skøyter. Ett første steg i den retning skjer nå i høst, da Harstad får én ny redningsskøyte tilknyttet seg.

– Med 20 millioner kroner ekstra å rutte med får vi langt større forutsigbarhet i driften, og nærmer oss ønsket om å kunne nå alle i havsnød i løpet av én time, sier Braathen.

Viktig for kysten

Sammen med besetningen til redningsskøyta Oscar Tybring IV møter skipper Jøran Røch og Arild Braaten representanter fra de rødgrønne på kaikanten i Tromsø.

– Redningsskøyta er viktig langs hele kysten, til alle former for ferdsel på havet, sier Martin Henriksen (Ap).

– Særlig her i nord hvor vi lever så tett på kysten er folk opptatt av RS, og at de har gode muligheter for å utøve sin bistand, sier Irene Lange Nordahl (Sp).

Torgeir Knag Fylkesnes (Sv) sier seg enig:

– Siden 1891 har Redningsselskapet vært aktive. I disse dager har havet høy aktualitet, og da er det veldig viktig å ha semifrivillige aktører som RS på plass, sier Fylkesnes.

Trygghet

De nye midlene kommer hele fylket til gode. Både i Harstad, Tromsø, Husøy og Skjervøy ligger det redningsskøyter klare til dyst. I dag har fylket 1450 aktive medlemmer, i underkant av 200 av disse holder til i Tromsø.

– Noe man heller ikke skal glemme når Redningsselskapet omtales er betydningen dette har for rekruttering både til fiskeri – og oljenæringa. Det at unge mennesker og deres nære vet at RS er klare til å bistå når uhellet er ute gir økt trygghet for alle, sier Braathen.

FAKTA: REDNINGSSELSKAPET

  • Redningsselskapet er en frivillig organisasjon som driver de 42 redningsskøytene som dekker norskekysten og de to største innsjøene Mjøsa og Femunden. De siste ti årene har redningsskøytene reddet 350 liv og berget 1 000 fartøy fra forlis.

  • Redningsselskapet har også omfattende opplysnings – og ulykkesforebyggende arbeid for å bedre sjøsikkerheten. Mer en 30 000 barn og unge er hvert år i kontakt med sjøvettbudskapet til Redningsselskapet.

  • I dag er det 160 faste mannskaper og over 1 000 frivillige som bemanner skøytene.

  • 2 500 frivillige bidrar i forebyggende arbeid, informasjonskampanjer og innsamlinger.

  • 65 000 båteiere er Totalmedlem i Redningsselskapet, og svært mange flere bidrar med enkeltgaver.

  • Alle redningsskøyter er gitt i gave av enkeltpersoner, firmaer eller fond siden opprettelsen i 1891.