Sentrum: Om sommeren er det mange som bytter ut treningssenter med strandlivet. Dette kan føre til at det blir en ekstra utfordring å finne fram joggeskoene når hverdagen er tilbake.

Daglig leder ved Exolo i Tromsø, Lill-Jorid Andreassen, forteller at det viktigste er å forberede seg mentalt.

– Jeg skulle ønske at flere fokuserte på den positive mentale følelsen det gir ved å trene. De fleste av oss opplever en utrolig god selvfølelse etter trening og det er vel de færreste som kan si at de har angret på at de har trent eller vært i fysisk aktivitet. Hvis trening gjør deg glad og fornøyd og til en bedre utgave av deg selv, er det vel heller ikke noen ulempe at man i tillegg blir fornøyd med kroppen sin, sier Andreassen.

Les også: Svettet bort 85 kilo.

– Alt teller

Dessverre finnes det ingen ”quick fix” til bedre form, men det er ikke mye som skal til for å få opp aktiviteten i hverdagen.

– Man må huske på at alt teller. Gå en tur i skogen, plukk bær eller gå til jobb. Litt aktivitet er bedre enn ingenting, sier Andreassen.

Videre oppfordrer hun til å lage en treningskalander der du skriver opp hvilke dager du skal utføre styrketrening, jogging eller lignende.

– Hvis man skal begynne å trene for første gang, så kan det være lurt å starte i det små og for de fleste er 1-2 ganger pr uke de første ukene nok. Etter en måned kan du øke på med flere i uken ut fra tiden du har til rådighet. I tillegg er det viktig å tenke at alle øktene trenger ikke å være like lange. Man kan få mye ut av 30 minutter hvis man er litt effektive og har lagt en liten plan på forhånd.  Det er mye å velge i og prøve gjerne litt forkjellig  til å begynne med. Du må ikke gjøre noe du ikke har lyst til. Det er viktig å tenke at treningen er for DEG og ikke for alle de andre. Fokuser gjerne på at treningen skal være lystbetont og artig men det skal ”koste litt” å bli i bedre form. Så regn med at alt er ikke like godt, men desto bedre etter på. Ønsker du at noen skal trene sammen med deg så kan det være lurt å gå til det skrittet å kjøpe seg litt trening sammen med en personlig trener, sier hun.

Dersom jogging ikke er noe som du liker, finnes det andre alternativer.

– Det er mange som kommer med unnskyldninger, men det er viktig å se muligheter. Dersom man har vond rygg eller sliter med knærne, finnes det mange alternativer. Hvis ikke du liker å jogge, så ikke gjør det. Du kan ro, sykle eller danse. Det er utallige muligheter, sier hun.

Les også: Tine (41) søker menn.

Belønning

Hun påpeker at det er viktig å skryte av seg selv. Er du flink, så kan det være nyttig å belønne seg selv.

– Hvis man når målene man har satt seg er det helt ok å unne seg noe man har ønsket seg lenge.

Det å gå til innkjøp av nye joggesko eller en treningstopp tror Andreassen kan være med på å få inspirasjonen tilbake.

– Det kan være lurt å gå til innkjøp av nytt treningstøy. For meg er det viktig at jeg føler meg vel når jeg kommer på trening, legger hun til.

Kostholdet er også en viktig del av treningsfremgangen, men Andreassen forteller at hun selv er glad i å kose seg med chips og god drikke.

– Livet er for kort til å ikke kose seg. Min store svakhet er chips og øl, men det er inntaksmengden det kommer an på. Hvis man starter med trening, tenker man mer over hva man putter i munnen, forteller hun.

– Hvis du er overvektig og har som mål å gå ned i vekt, er det selvfølgelig viktig å fokusere på kostholdet også. Men hvis du er aktiv, så har du lov til å kose deg litt mer.

Armheving: Legg deg ned på magen på en matte eller et pledd. Sett hendene ved sidene av brystet og flytt dem omtrent 10 centimeter ut. Stram magen og løft deg opp med armene. Senk så ned brystet mot matten igjen og skyv opp igjen. Om du vil ha det lettere, sett knærne i bakken. Foto: Lena Verås Eriksen
Knebøy: Stå med hoftebreddes avstand mellom bena. Bøy ned til du har 90 graders vinkel i knærne. Akkurat som om du skal sette deg på en stol. Du kan ta mellom 12 og 16 repetisjoner i tre runder. Ha mellom 20 og 30 sekunder pause mellom hver runde. – Dette er verdens beste øvelse. Du trener lår- og setemuskulaturen, sier Andreassen. Foto: Lena Verås Eriksen
Liggende diagonalløft: Legg deg på magen og ta armene fram. Kikk ned i gulvet. Løft motsatt arm og fot opp. Hold noen sekunder, slipp rolig ned. Deretter løft du den andre. 8–12 repetisjoner, så kan du ta en pause. – For litt variasjon kan du også legge armene ned ved siden av kroppen og løfte opp, sier Andreassen. Foto: Lena Verås Eriksen
Stående bulgarsk utfall: Finn noe høyt. Det kan være en benk eller et tre som har falt ned i skogen. Et eller annet som gjør at du har en liten forhøyning. Gå et lite skritt fra den forhøyningen. Sett en fot bak på eventuelt benken. Stram magen, kikk rett fram og slipp deg ned og skyv opp. 8–10 repetisjoner per fot, deretter pause, så tar du andre fot. Foto: Lena Verås Eriksen
Omvendt situps: Utgangsposisjon er sittende med bøyde ben. Legg hendene i kryss over brystet eller hold dem over hodet. Senk overkroppen sakte mot underlaget. Stopp omtrent 15 centimeter før du treffer matten, for så å trekke deg opp igjen. – Dette er et veldig godt alternativ til vanlig situps. Hvis man har noen ekstra kilo rundt magen, kan vanlig situps være utfordrende, sier Andreassen. Foto: Lena Verås Eriksen
Planken: Legg deg på magen og plasser underarmer og håndflater på gulvet med 90 grader i albuene. Ha skuldrene over albuene og hev deg opp på tærne, slik at kroppen er formet som en planke. Målet er å holde seg lengst mulig, men Andreassen forteller at du kan begynne med 30 sekunder. Med denne øvelsen trener du blant annet de indre tverrgående magemusklene, ryggmusklene og stabiliteten i skuldrene. Foto: Lena Verås Eriksen
Gående utfall: Ta et stort skritt fram, slik at begge knærne danner en vinkel på 90 grader og det bakerste nesten rører gulvet. Tråkk fra med det fremste benet og skyv deg tilbake til utgangsposisjonen. – Genial øvelse for å trene balanse og støttemuskulatur. Samtidig trener du bena, forteller Andreassen. Foto: Lena Verås Eriksen