Jentene hadde nettopp fått russebilen EU-godkjent, og hadde samlet ni russ i den gamle varebilen med kurs mot Telegrafbukta - russens faste tilholdssted i Tromsø. Snøbygene som kom i løpet av kvelden sørget for et tynt lag rim på veien, og sjåføren holdt bevisst farten litt under fartsgrensen. Men plutselig forsvinner veigrepet, og sjåføren klarer ikke å rette opp den tunge bilen på det glatte føret.

- Vi mistet veigrepet, skled 180 grader på veien og traff fortauskanten. Bilen fikk overvekt og tippet rett og slett over. Så gikk den rundt en og en halv gang før den ble liggende der, forklarer Sara Figenschau.

Hang i beltet

Ingen av jentene bak i bilen rakk å reagere, før de plutselig hang sidelengs i bilbeltet. Dørene på passasjersiden var ikke mulig å åpne, og jentene måtte krype ut bakluka for å komme ut av bilen. Sara Marie Hanssen satt på den siden som traff asfalten, og skjønte fort at noe var galt da skulderen og armen begynte å verke.

- Da ambulansen kom ble jeg kjørt rett på akutten. Der tok de røntgenbilder og fant ut at kragebeinet var brukket. Heldigvis sa de at det var et fint brudd - men jeg må holde armen i ro i seks uker så det får gro, sier hun.

De andre jentene slapp fra det hele med skrekken, men konstaterer at de trolig blir haikeruss etter nattens dramatikk. Bilen fikk nemlig så hard medfart at den neppe er kjørbar med det første. Flere ruter er knust, og dørene går ikke an å åpne. De har også punktert, og speilet på passasjersiden er smadret.

- Det var mye penger som gikk med på to dager med kjøring, men det viktigste er tross alt at det gikk bra med alle som var i bilen. Vi er bare glad for at alle sitter her i dag, sier Sunniva Kvitberg.

Avliver rykter

Politiet kunne i natt konstatere at det ikke var snakk om promillekjøring, og jentene vil gjerne avlive det ryktet en gang for alle.

Det er en sinnsykt tung bil - med passasjerer veider den sikkert 4 tonn. Den har helårsdekk på, men det hjalp ikke på det glatte føret. Det er ikke sjåførens feil - han kunne ikke gjøre noe når den først begynte å skli, sier Kvitberg.

Jentene takker sine medruss som fort kom til stedet etter ulykken - og kontakten nødetatene. Nå advarer de russ både i Tromsø og resten av landsdelen mot det forræderske føret på veiene natterstid.

- Man føler seg altfor trygg bak i de store setene, man ser det ikke komme i det hele tatt. Derfor er det viktig å ikke være naiv - for det kan skje med hvem som helst, sier Hanssen.

- Man bør se føret an før man kjører, og bruke bilbelte. Det var det som reddet oss, legger Figenschau til.

Slik så det ut da bilen veltet på Kvaløyveien i natt.
Jentene er glad det ikke endte verre.