13. juni vedtok Byrådet at Blå Kors skal få lov å bygge 12 nye rusboliger i Tromsøysundveien 7. I tillegg til Tromsdalen bydelsråd, har flere naboer hatt innsigelser mot planene.

– I henhold til Plan – og bygningsloven må fordelene ved å gi dispensasjon være klart større enn ulempene. Det har ikke kommunen klart å påvise i saksbehandlingen sin, sier Erik Kopke — en av naboene som har klaget på vedtaket.

Flere ulemper

Ifølge Kopke har kommunen ikke har funnet mange positive faktorer knyttet til beliggenheten.

– Den eneste positive faktoren kommunen har trukket fram, er at beliggenheten er tilfredsstillende med tanke på livskvaliteten til rusmisbrukerne. Som negative faktorer har de trukket fram at dette er et området med utbredt støy, men det har de allikevel ikke lagt vekt på, sier Kopke.

Kopke mener dessuten at kommunen ikke har tatt hensyn til hvordan rusboligene vil påvirke lokalmiljøet.

– Et raskt søk på internett viser at det knyttet svært mange negative konsekvenser til rusboliger som for eksempel tyverier, hærverk, vold og drap. Dette har kommunen unnlatt å drøfte i sine saksfremlegg, sier Kopke.

Ikke informert

Flere naboer er kritiske til hvordan kommunen har behandlet saken.

– Siden det er snakk om såpass mange rusboliger, burde kommunen ha sendt forslaget ut på høring til alle naboene, ikke bare til naboer med tomt som grenser til den aktuelle tomten, sier Bengt Kornør som bor i området.

LES OGSÅ: - Det blir ikke et narkoreir

Hvis det ikke hadde vært for at Kopke hadde informert han om vedtaket, kunne Kornør risikert å ikke få vite noe om de nye rusboligene, før gravemaskinene sto med kloa i jorden.

– Nå har vi fått åtte uker til å klage på vedtaket til fylkesmannen, men hvordan skal vi få informert naboene når alle er på ferie, spør Kopke.

– Rusboliger er ikke et naboproblem

Ifølge byrådsleder Øyvind Hilmarsen har kommunen fulgt vanlig prosedyre. Han mener rusboliger ikke gir negative konsekvenser for nærmiljøet.

– Erfaringer tilsier at rusboliger ikke har så negative konsekvenser for nærmiljøet som det naboer ofte frykter, sier Hilmarsen til iTromsø.

Byrådslederen påpeker fellesansvaret for å tilby de svakeste i samfunnet et sted å bo.

LES OGSÅ: 6.200 uten fast sted å bo

– I dette tilfellet vurderte vi det slik at fordelene ved å bygge rusboliger her, er vesentlig større enn ulempene. Dette er et området som er i ferd med å reguleres om til boligområdet, og det anser vi som positivt. Det er også lovlig å bygge boliger her, selv om det er en del støy, sier Hilmarsen.

Byrådslederen mener de har fulgt alle prosedyrene de skal når det kommer til saksbehandlingen.

– Vi har varslet de nærmeste naboene slik som plan- og bygningsloven tilsier. Hvis det er noen naboer som har et problem med å overholde fristen 15. august, kan de ta kontakt med kommunen for å få den utvidet, påpeker han.

FORNØYD: Byrådsleder Øyvind Hilmarsen er fornøyd med kjennelsen fra Nord-Troms tingrett, som midlertidig nekter Troms Kraft å selge aksjer ut av landet. Foto: Ronald Johansen
Illustrasjonsfoto: Her planlegges boligene i Tromsøysundveien 7. Foto: CHRISTINA SVANSTRØM