Troms Kraft har vært og er et viktig infrastrukturselskap for regionen med en betydelig egenproduksjon av vannkraft som distributør og strømleverandør i Troms. Troms Kraft har også vært en viktig næringspolitiske aktør i regionen og støttespiller for kultur og idrett.

Troms Kraft har inntil 2012 gitt betydelige bidrag til offentlige budsjetter gjennom utbytte og store ansvarlige lån til fylkeskommunen og Tromsø kommune. Selskapet er også en viktig arbeidsplass for folk i Tromsø og fylket forøvrig og har stor betydning for næringsliv og sysselsetting i området.

Situasjonen for Troms Kraft er i dag vanskelig. Selskapet har hatt store tap og gikk med underskudd i 2012. Selv om vi regner med at Troms Kraft skal komme ut med et nullresultat i 2013 er selskapets økonomi presset av høy gjeldsgrad, noe som igjen medfører høyere bankrente. De økonomiske problemene i selskapet har medført at eierne ikke kan ta ut utbytte og at støtten til kultur og idrett nå er så godt som lik null.

Om ikke selskapet får tilført frisk kapital vil problemene fortsette og antakelig forsterkes. Troms Kraft har allerede solgt deler av sin vannkraftproduksjon til svenske Jämtkraft samt også solgt ut sitt eierskap i blant annet fibernett og fjernvarme. Å selge ut mer av selskapets kjernevirksomhet er et dårlig alternativ både for selskapet, eierne og de ansatte. Dette vil svekke selskapet og indirekte også regionen. Det vil også redusere selskapets framtidige inntjening og muligheter for å utbetale utbytte til eierne.

Troms Kraft må forbedre sin økonomiske situasjon. Dette må skje ved at eierne skyter inn kapital i selskapet. Dermed vil selskapet igjen kunne bidra som næringspolitisk lokomotiv i regionen som igjen bidrar til å løse fellesskapsoppgaver gjennom utbytte til eierne, Tromsø kommune og Troms Fylkeskommune.

Vi mener også at dagens offentlige eiere av Troms Kraft har et ansvar for å sikre at vannkraftproduksjon og strømnettet  forblir eid av fylkeskommunen og kommuner i regionen. Norsk offentlig eierskap er viktig for å sikre beredskap, kontroll over evigvarende naturressurser og garantere befolkningen inntektene av forvaltningen av disse ressursene.Derfor må Troms Fylkeskommune og Tromsø kommune skyte inn kapital i selskapet. John LindrupsenHovedtillitsvalgtEL&ITforbundet - klubben i Troms Kraft