– Det er klart at med situasjonen i byen i dag, med overetablering av matbutikker, sier det seg selv at vi med våre 300 kvadratmeter får det vanskelig, sier daglig leder Geir Nygård, som driver Ica Nær Sorgenfri.

Livsverk ødelagt

Sorgenfri Varesenter ble etablert av Nygårds foreldre i 1967, da det var en nærbutikk på 100 kvadratmeter. Etter hvert som kundemassen har økt, har butikken blitt utvidet flere ganger. I 2005 var butikken maksimalt utbygd i forhold til plassen på tomta på Kvaløyveien 103.

Nå risikerer han å få en dagligvaregigant på nesten ti ganger størrelsen noen hundre meter lenger nord på Kvaløyveien. Utbygger Imera AS planlegger et bygg på Kvaløyveien 156 (hvor det tidligere var dyreklinikk), med butikkareal på 3.000 kvadratmeter, kontorer og sjøsportanlegg i strandsonen.

– Det vil få alvorlige konsekvenser for en av butikkene som har vært lengst i Tromsø. Den siste gjenværende nærbutikken får revet bort kundegrunnlaget på grunn av tørsten etter å åpne nok et senter her i byen. Da vil et livsverk bli ødelagt med et pennestrøk.

Les også: Ingen frykt for matkrig

«Utdatert kiosk»

Det skriver Geir Nygård i merknadene til planforslaget som har vært ute til merknadsbehandling.

– Det var sterke signaler fra politikerne om at det ikke ville komme flere dagligvarebutikker i dette naturskjønne området.

Det var bare tilfeldig at han fikk vite om at han kan få en konkurrent like i nærheten.

– Vi ble ikke tilskrevet om planene, til tross for at jeg blir direkte berørt. Det synes som om det allerede er brukt alle midler for å legge lokk på de faktiske forhold som viser den egentlige situasjonen her i nærområdet.

Han reagerer også sterkt på at butikken han driver i planforslaget blir omtalt som «en liten dagligvare/kiosk, som dessverre er utdatert i forhold til dagens butikkstandard». Det til tross for han både har et godt og bredt varespekter, og kan tilby hjemkjøring av varer. I tillegg har han post i butikk og tipping.

Kvesser knivene

– Vi har alt av moderne utstyr som er i bruk i en dagligvareforretning i dag. Det er ufint og feilaktig beskrivelse av at eksisterende butikk er en kiosk og at den dessuten er utdatert. En slik beskrivelse er åpenbart for å hjelpe på begrunnelsen for å legge en ny butikk her.

Geir Nygård har også fått med seg at Reitan-konsernet og Rema 1000 er på krigsstien for å ta opp kampen om kundene i Tromsø.

– De har etablert kontor i Tromsø og kvesser knivene. De har til og med fått med seg ordføreren i handelskrigen. Det er priskrig allerede, og vi merker konkurransen.

Naboer: — Ikke behov for ny butikk

Naboer til det planlagte nybygget mener det ikke er behov for flere matbutikker i området.

– Vi har en grei nærbutikk på Sorgenfri, som noe usaklig blir kalt kiosk av AT plan og arkitektur, og ellers tilgang til en rekke matbutikker innenfor kort kjøreavstand. Hvis det hadde vært et ønske om ny butikk fra beboerne, burde det vært dokumentert i planbeskrivelsen, og det er vel på vegne av beboerne at kommunestyret skal styre byen.

Det skriver Leif-Arne Erlandsen i Kvaløyveien 162 i sine merknader til reguleringsplanen for Kvaløyveien 156.

Han viser til at Norgesgruppen både har planer om butikk i de gamle Aakre-lokalene i Kvaløyveien 168, Kvaløyveien 156 og i Lanesbukta.

– Hva skal vi med dette?, spør han, og mener utbyggerne må ta hensyn til dem som allerede bor i området i planleggingen av kontorbygget.

Naboer i Lanesveien oppfordrer politikerne til heller å satse på boliger fremfor flere forretninger i området, og viser til det store antall butikker som er i umiddelbar nærhet.

Etter at fristen for merknader gikk ut 6. september får byrådet planforslaget til behandling med merknadene som har kommet inn. Dersom planen blir vedtatt, går den videre til kommunestyret for endelig behandling.

-Vil redusere trafikken

Daglig leder Pål Berg i Imera AS mener den planlagte nyetableringen ikke trenger bli en ulempe for den gamle nærbutikken.

- Det er klart at det blir konkurranse, men i dag er det mange nisjer å satse på innen dagligvarehandelen, sier Berg. Han påpeker at av dagligvarehandelen på Sør-Tromsøya, skjer bare 10 prosent på vestsiden. - Folk her reiser i stor grad rundt på andre siden av øya eller til Langnes for å handle. Vi synes det er tilfredsstillende å kunne skape et tilbud her som kan stoppe noe av denne trafikken. En bedre dagligvaredekning på vestsiden av Sør-Tromsøya vil gi miljømessige effekter ved at trafikken til andre bydeler reduseres, sier Pål Berg. Han opplyser at den eneste grunnen til at de nå vil utvikle industrieiendommen på Kvaløyvegen er at de lenge har slitt med å få den til å fungere. - Hadde eiendommen fungert, hadde vi bare latt den være som den er. Butikken er bare en del av utbyggingen, og vi gjør ingen konkrete avtaler før også kontor- og næringsbiten er på plass, sier Berg. Han legger ikke skjul på at det allerede er stor interesse blant dagligvareselskapene om å etablere seg på eiendommen. - Ja, man kan vel si at de fleste er interessert. Men først vil vi å få på plass reguleringsplanen og få sett på kostnadssiden, før vi inngår noen avtaler, sier daglig leder Pål Berg i Imera AS, som understreker at han så langt ikke ha sett merknadene til planen.

VIL BYGGE: Her på Kvaløyveien 156 planlegger Imera AS et kombinasjonsbygg for dagligvarebutikk og kontorer. I tillegg ønkser de å legge til rette for sjøsport i strandsonen. Illustrasjon: AT plan og arkitektur Foto: AT plan og arkitektur