Hytta ligger ifølge annonseringen på Finn.no ved fjellfoten forbi Oladalen i Kaldfjord. Den er plassert høyt i terrenget med flott utsikt. Siden hytta ble oppført i 1970 må en del oppgradering påregnes, men det er ikke det eneste potensielle kjøpere må tenke på.

– Det stemmer at hytta ble oppført ulovlig i 1970, og at det mangler byggetillatelse. Men et vedtak fra 1991 viser at tomten ble godkjent fradelt med eksisterende hyttebygning, sier advokat Rune Gustavsen i Justitia AS, som forestår tvangssalget.

Nye papirer viser altså at Tromsø kommune har godkjent fradelingen, og har vært kjent med hyttas eksistens.

– Dermed kan de ikke se bort fra at den er oppført og har vært i bruk, sier Gustavsen.

Ingen bud

Han har foreløpig ikke fått noen bud, og ser ikke bort fra at de uryddige forholdene kan ha en viss betydning.

– Det er jo kjøpers risiko, men nå har vi i hvert fall fått noe håndfast. Tromsø kommune kan derfor nå i ettertid neppe beslutte at hytta må rives, sier Gustavsen.

Beskjeden hytte

Han beskriver hytta på 47 kvadratmeter som ganske beskjeden. Hva som gjøres med den vil bli opp til ny eier, som må sette seg inn i alle forhold ved eiendommen og selve byggverket. Gustavsen sier det er sjelden man opplever at slike objekter kommer for salg.

– Det er nok mange tilfeller der folk har satt opp bygg uten tillatelse, men enten detter de ned etter hvert, eller så blir de i familien. Det er først når eiendommene omsettes at slike formelle mangler kommer fram.

– Dette ser vi ikke ofte

Byggesakssjef, Laila Falck, sier at en byggetillatelse på et ulovlig oppført bygg, vil vurderes etter dagens regelverk.

Hun understreker at hun ikke kan uttale seg om hytta i Kaldfjord spesielt, men at det på generelt grunnlag må søkes byggetillatelse dersom det er mangler på eksisterende bygg.

– Det første vi anmoder om, er at det leveres en søknad om tillatelse. Den vil bli vurdert etter dagens regelverk, sier hun.

Hun sier at nye søknader vil bli vurdert opp mot de planene som foreligger for området det søkes i. At byggverket har stått lenge, er i seg selv ikke noe argument i en slik prosess.

– Hvis ingen har reagert på det, kan det jo tyde på at det ikke er noen som har blitt skadelidende. Men det må vurderes helt konkret i den enkelte sak, sier hun.

Hun sier det er sjelden de opplever saker der hele byggverk er oppført ulovlig.

– Det er vanligere at det gjort utvidelser eller at det er oppført garasje uten tillatelse, sier hun.

Dokumenter fra 1991 viser at kommunen har godkjent fradeling av tomt, og at de er kjent med at hytta i Kaldfjord eksisterer. Noen byggetillatelse ble imidlertid aldri gitt, og nye eiere må ta prosessen videre med Tromsø kommune. Foto: Justitia