Liset har sin sønn 6 år gamle sønn på SFO på Borgtun skole. Da han startet der i høst, fikk hun beskjed om at prisen nylig var justert. Men ved nyttår kom et nytt varsel fra Tromsø kommune om prisøkning.

– Slik jeg forstår det, har de skrudd opp prisen igjen. Da ble jeg så irritert at jeg sendte en e-post til kommunen, sier Liset.

Hun har regnet ut at prisen er gått opp med syv prosent på mindre enn et halvt år, med en prisøkning på høsten og en prisøkning etter nyttår.

LES OGSÅ: SFO dyrere enn barnehageplass

Hun sier SFO-plassen nå koster mer enn hun betalte i månedspris da sønnen gikk i barnehage, og spør seg hva foreldrene egentlig får igjen for det de betaler.

– I barnehagen er de nesten 45 timer i uken, men på SFO er de bare 25 timer. Likevel koster det mer. Jeg skjønner ikke helt hva det er vi betaler for, sier Liset.

Dårlig bemannet

Hun synes SFO ved Borgtun skole er dårlig bemannet, med bare fire voksne på 48 unger — der 75 prosent er gutter.

– Jeg ser jo selv at de har store utfordringer med å tøyle dem. Jeg har tatt det opp flere ganger, men jeg ser ikke at det blir flere ansatte — selv om vi som foreldre betaler mer for plassen, sier Liset.

LES OGSÅ: SFO-prisene i Tromsø skyter i været

I brevet til kommunen skriver hun at en SFO-plass ikke bør koste mer en to tredjedeler av en fulltids barnehagepris. Hun vil også ha svar på hva hun kan forvente å få igjen for prisøkningen.

– I dag får de varm mat en gang i uken, og jeg har ikke fått noe signal på at de skal få mer enn det. Som foreldre vet vi heller ikke hvilken kompetanse vi betaler for. Det skal være en pedagogisk leder, men utover det vet vi ikke hvilken bakgrunn og utdanning de ansatte har. Vi vet ikke om de er faglært eller ikke, sier hun.

5000 kroner dyrere

I svarbrevet fra Tromsø kommune lister skolefaglig rådgiver opp prisen på SFO i ulike sammenlignbare bykommuner. Her kommer Tromsø bedre ut enn Drammen, men dårligere ut enn Bergen. Mellom Bergen og Tromsø er forskjellen på 420 kroner i måneden. Det utgjør over 5000 kroner i året.

– Jeg har en 12-åring som var i SFO inntil for tre år siden. Siden den gang har tilbudet blitt både dyrere og dårligere. Hvordan en plass der kan koste mer enn en barnehageplass forstår jeg rett og slett ikke. Det er både færre timer og færre ansatte per barn, sier Liset.

LES OGSÅ: - Uforståelige SFO-priser

I svarbrevet fra kommunen står det kun at Tromsø kommune forventer at deres barn får et godt og sikkert tilbud i SFO for den prisen som betales.

– Jeg er skuffet over svaret. Det er egentlig helt meningsløst, og det gis ingen begrunnelse for hvorfor prisen er gått opp, sier Liset.

– Justert etter prisveksten

Byråd for utdanning, Anna Amdal Fyhn (H) sier SFO-prisene i Tromsø kun er justert etter prisveksten, og at prisnivået i kommunen ikke er spesielt høyt.

Hun forklarer at SFO-prisene ble regulert av kommunestyret i høst, men avviser at det dreier seg om en kommunalt styrt prisøkning.

– Prisen er justert etter den generelle prisveksten, på lik linje med alle andre egenandeler innbyggerne betaler. Det er den generelle prisveksten som ligger til grunn for det, sier hun.

Hun forstår at det kan virke urimelig når regningen kommer, men sier det ikke blir riktig å sammenligne med barnehageprisen.

– Prisen for barnehageplass fastsettes av Stortinget, så den kan vi ikke regulere — selv om vi ikke får dekket alle utgiftene. Men prisen på SFO reguleres ut fra kostnadsnivået i kommunene. Jeg skjønner at det kan virke urimelig, men dette er en ordning der vi er nødt til å ta oss betalt ut fra det kostnadsnivået vi har i SFO i Tromsø, sier Fyhn.

Når det gjelder bemanning og kvalitet på SFO-tilbudet, ligger der ansvaret hos enhetslederne ved den enkelte skole. I motsetning til i barnehagene, er det ikke bestemte kompetansekrav.

-Det er enhetslederne som sikrer at tilbudet er forsvarlig. Noen kan sikkert mene at det kan være bedre — men jeg har tillit til at de håndterer det på en fornuftig måte, sier Fyhn.

Hun mener prisnivået ikke er spesielt høyt, sammenlignet med andre kommuner.

– Vi ser jo til andre kommuner, og sammenligner oss med dem. Prismessig ligger vi i midtsjiktet, og det er dette nivået vi har valgt å legge oss på, sier Fyhn.

Byråd for utdanning, Anne Amdal Fyhn (H). Foto: Ronald Johansen