SENTRUM: Frem til 1. juli har Tollregion Nord-Norge gjort 753 enkeltbeslag i 2016. Det er en økning på 4,8 prosent sammenlignet med samme tid i fjor, da de gjorde 717 beslag.

Mindre alkohol

Det har blitt gjort færre beslag av alkohol og medisiner, men det er en økning i beslag av narkotika, tobakk og fisk. I løpet av halvåret har det blitt gjort 35 narkotikabeslag, 368 alkoholbeslag og 227 beslag av tobakksvarer.

– Majoriteten av beslagene vi gjør er av alkohol og tobakk, forteller fungerende regiondirektør, Tom Olsen.

Narkotika

Det ble gjort 12 narkotikabeslag i tilsvarende periode i fjor.

– I antall enkeltbeslag er det en klar økning. Vi har ikke gjort mange store beslag, men heller flere små. Det har vært en god del beslag av amfetamin og hasj, og et enkeltbeslag vi gjorde har gjort at mengden ble større, sier Olsen som ikke kan kommentere mer rundt dette tilfellet som fremdeles etterforskes.

Alkoholbeslag

I samme periode i fjor ble det gjort 420 alkoholbeslag, bestående av totalt 8.069 liter. I år er mengden 3.056 liter. Den største nedgangen er i beslag av øl og vin, og det er en liten økning i beslag av brennevin.

– Det er en trend vi har sett de siste årene. Det henger sammen med at vi skriver færre forelegg. Årsaken tror vi er at reisevanene til folk har endret seg. Man reiser oftere, og kvotene er endret slik at man kan ta med mer alkohol. Behovet for å ta med mer enn kvoten tillater er ikke der, sier Olsen.

Det ble utstedt 403 forenklede forelegg, mot 394 i samme periode i fjor. Tollregionen har anmeldt 124 tollovertredelser. I fjor var anmeldte de 107.

Store mengder fisk

Det ble beslaglagt store mengder fisk av grensekontrollen. Totalt 1.994 kilo fisk har blitt beslaglagt i år fra 17 enkeltbeslag. Ni av beslagene er gjort ved Kivilompolo tollstasjon, fire ved Helligskogen tollsted og fire ved Karigasniemi tollstasjon.

Beslagla 751 kilo

Det største enkeltbeslaget ble gjort ved Helligskogen tollsted der Tollregionen beslagla 751 kilo.

– Dette er det største enkeltbeslaget av fisk vi har gjort, sier Olsen.

Det er i Nord-Norge det beslaglegges mest fisk.

– Sammenlignet med i fjor er det en betydelig økning i beslag av fisk. Her er det snakk om nesten to tonn ren filét, så da er det snakk om mye fisk som har blitt fisket.