Hos Dyrebeskyttelsen i Tromsø (DBT) opplever de den samme trenden som Mattilsynet.

– Hos oss gjelder det også i størst grad hunder og katter. Det går mye i hjemløse katter og hunder som er på rømmen, men også andre saker hvor dyr ikke har blitt tatt vare på, forteller leder Cecilie Johansen.

450 dyr

I 2013 hadde DBT inne 450 dyr totalt. Tallet for 2014 er ikke helt klart ennå.

– Mest sannsynlig hjalp vi enda flere dyr i fjor, sier hun, og peker på at tallet er høyere enn antall bekymringsmeldinger Mattilsynet i Tromsø har mottatt.

– Jeg tror dyrevernsorganisasjoner får flere meldinger enn Mattilsynet. Det tror jeg kan ha en sammenheng med at folk ikke forbinder Mattilsynet med dyr, på grunn av navnet. Vi ber alle som har bekymringsmeldinger om dyrevernssaker om å melde dem til Mattilsynet.

Dyrebeskyttelsen tar imot og behandler dyr av flere årsaker, og opplever også en økning blant smådyr.

Vi ser at vi får inn en del mer av kanin og noen marsvin, og i fjor hadde vi også hamster.

Dyrepoliti

For et par uker siden ble det kjent at regjeringen nå skal utrede en prøveordning med dyrepoliti i en del av landet.

Dette er kjempebra. Det er positivt at samfunnet og det offentlige tar dyrevelferd mer på alvor nå, noe som denne prøveordningen tyder på. Men for at dette skal fungere optimalt, er det viktig at andre instanser også får økte ressurser, påpeker hun.

Det nytter ikke bare med økt straffeapparat, ting må fungere i det som skjer rundt også, mener Johansen.

- Dyrevernsorganisasjoner må få økt økonomisk støtte fra det offentlige, siden det i hovedsak er dyrevernsorganisasjonene som tar imot de mishandlede og vanskjøttede dyrene og gir dem en ny sjanse. Mattilsynet må gis mer ressurser til å følge opp bekymringsmeldinger godt nok, sier Johansen.