I Tromsø Arbeiderpartis valgprogram til høstens kommunevalg går partiet inn for å ansette 40 nye lærere i tromsøskolen. Det mener Tor Arne Morskogen (H) er et lite treffsikkert forslag dersom målet er å øke kvaliteten i skolen. Dessuten koster det mer enn det smaker.

Kompetanse viktigst

– Jeg ba administrasjonen i kommunen om å regne på hva 40 nye lærere vil koste. Under forutsetning av at de ikke har høyere utdanning enn gjennomsnittet, vil det koste cirka 25 millioner kroner i året. I tillegg kommer lønnsveksten. Det er et populistisk, dyrt, dårlig og lite hensiktsmessig tiltak, sier Morskogen.

Selv om forslaget om flere lærere virker tilforlatelig, mener han det ikke er svaret på spørsmålet om utfordringene skolene står overfor.

– Kompetansen til lærerne er viktigere enn antallet lærere og skolemat for å gjøre skolen bedre, derfor er det viktigere og mer hensiktsmessig å øke lærernes kompetanse via etter og videreutdanning som Høyre har gjort.

Dyre forslag

Tor Arne Morskogen etterlyser en bedre begrunnelse enn å vise til at skolene og fagforeningene sier det trengs flere lærere. Elevgrunnlaget tilsier ikke høyere lærertetthet i Tromsø enn andre kommuner. Han frykter at prislappen på Aps lærerøkning til syvende og sist ender hos boligeierne.

– Økningen i kommunens utgifter ved å ansette flere lærere kommer i tillegg til andre dyre forslag i Arbeiderpartiets program. For eksempel å øke skolenes driftsbudsjetter utover ansettelse av lærere. Jeg er ikke kommet lenger enn til side fire, hva eiendomsskatten må være for å dekke inn alt fram til side 16 tør jeg nesten ikke tenke på, avslutter Morskogen.

Skremmende

Aps byrådslederkandidat, Kristin Røymo, gir Morskogen rett i prislappen for 40 nye lærere, men der stopper også enigheten.

– Det som er skremmende for meg å høre er at antall lærere er irrelevant. Klassene er for store og det blir for mange elever for hver lærer å følge opp. Særlig barn med utfordringer trenger én til én-oppfølging i primærfagene lesing, skriving og regning. Spesielt i sentrumsskolene er det mange elever i klassen, med opp mot 30 elever i barneskolen, sier Røymo.

Aps ordførerkandidat Jarle Aarbakke mener de ikke har råd til å la være å investere i flere lærere. Han viser til at de to første skoleårene er avgjørende for elevenes lese-, skrive- og regneferdigheter og at internasjonal forskning viser at det er sammenheng mellom antall lærere per elev i forhold til opplæring i grunnleggende ferdigheter.

Heller barn enn skattekutt

– Det kan ikke Morskogen argumentere seg bort fra og det må tas på alvor. Vi ser at 20 prosent av ungdommen sliter med psykiske helseplager på ungdomsskolen og flere lærere vil forebygge frafall og gi elevene trygghet, selvtillit og mestring ved tidlig innsats, sier Aarbakke.

Når det gjelder finansiering av flere lærere viser Aarbakke til Høyres kutt i eiendomsskatten på 115 millioner kroner.

– Høyre argumenterer med at det ikke er nødvendig med flere lærere og at de ikke har råd. Vi sier vi er nødt til å satse på grunnopplæringen og eiendomsskatten er en liten skjerv å betale. Vi satser heller på barna enn skattekutt.