-Nå tar både boligkjøpere og boligselgere juleferie, men 2014 går inn som et av de mest aktive årene i Tromsø noensinne, sier Ruth Norstrøm i Privatmegleren.

Hun spår en livlig januarmåned i boligmarkedet i Tromsø.

-Det har vært kjøpere i markedet gjennom hele året, og ligger alt til rette for at det kan bli høy aktivitet fra tidlig i januar, sier megleren.

-Ekstremt høyt nivå

Tromsø hadde den høyeste prisveksten i landet i år med over 15 prosent. Norstrøm forklarer dette med blant annet tilflyttingen til byen.

Megler og daglig leder i DnB Eiendom, Tomi Christian Johansen, mener lav rente og lite arbeidsledighet vil bidra til en fortsatt økning i boligmarkedet.

-Tromsø er en populær by med stabil tilflytning. Januar vil bli en oppgangsmåned og i februar tar det seg skikkelig opp.

Johansen legger til at med en økning på 15 prosent i år er Tromsø nå oppe i et ekstremt høyt nivå.

-Vi knuser mange av de store byene i boligpriser, sier han og legger til:

-Hittil i desember er det solgt 58 boliger i Tromsø, noe som er en merkbar økning fra fjorårets desember da 43 boliger ble solgt. Omløpshastigheten, fra boliger legges ut til den er solgt, har vært på kun 17 dager. Det er nesten en halvering fra samme tid året før. 46 prosent av boligene gikk over takst i årets siste måned.

Dempet økning

Han tror boligmarkedet vil holde god fart også inn i det nye året.

-På nyåret vil man vanligvis se en økning, men jeg tror den vil bli noe dempet på grunn av en meget god desember.

Johansen spår en januar som vil harmonere med desember og bli en oppbyggingsfase før markedet tar seg ytterligere opp i februar.

Han viser til at det i januar 2013 ble det solgt 79 boliger i Tromsø, mens antall solgte boliger var oppe i 93 i februar.

-I desember er det vanlig å be kundene vente til etter nyåret med å selge. Et paradoks i år er at det har vært omvendt. Vi har bevisst lagt ut flere boliger i desember for å få mer aktivitet og vi har sett flere kraftige budrunder. Bare i Kaldfjorden gikk et renoveringsobjekt for 1,1 million over takst. Da hadde vi 30 par på visning.

Han tror man vil få en forsiktig økning i boligmarkedet i 2015.

Større aktivitet

-Med tanke på at vi har hatt så god omsetning i desember er jeg spent på om de fleste har gjort seg ferdig nå før jul. Et ønske på nyåret er uansett at vi skal få en dempet vekst, sier megleren som tror på 4–6 prosent vekst i løpet av første halvår 2015.

Ifølge Ruth Norstrøm vil man fra nyttår og gjennom hele våren vanligvis oppleve høy aktivitet i boligmarkedet. Men også hun viser til at mange har lagt ut boligen for salg rett før jul i stedet for å avvente.

– Vanligvis har det vært kjøperne som tar tidlig juleferie og da har boligselgerne blitt oppdratt til å vente til etter nyttår. I år har vi merket større aktivitet i desember på kjøpersiden enn det som er vanlig, sier Norstrøm.

Mektig prisdriver

Hun tror – basert på vedvarende lave renter – at prisveksten på boliger vil fortsette også i Tromsø.

– Det er mye fordi etterspørselen er høy og kjøperne ofte havner i situasjoner med budkamp. Det er en av de mektigste prisdriverne i dette markedet, sier hun.

Johansen i DnB Eiendom tror likevel man må se langt etter lignende prisvekst som man har opplevd i 2014.

-Totaløkningen på 15 prosent er helt vanvittig. Vi kan ikke forvente den samme veksten neste år. Vi vil nok se en mer forsiktig økning, sier megleren.