– Jeg må være ærlig å si at jeg var sikker på å ikke stille til gjenvalg da det sto på som verst. Imidlertid er jeg blitt motivert til å fortsette for å kunne være med og bygge opp et nytt Senterparti.

En høylydt krangel med Senterpartileder Liv Signe Navarsete, uttalt støtte til Navarsetes utfordrer - Ola Borten Moe, samt en rekke utspill som ikke var forankret i Senterpartiet sentralt eller i den rødgrønne regjeringen. Listen på politiske kontroverser kan gjøres lang, og Sandra Borch stikker ikke under stol med at det var vanskelig å stå i stormens sentrum.

– Det er nok det tøffeste jeg har vært med på — både politisk og personlig. Det var en veldig tøff uke, men nå er jeg glad for at saken er avsluttet. Vi har fått til et godt samarbeid med partiledelsen i etterkant.

Tar gjenvalg som leder

– Er den det? Du har jo flagget støtte for en mulig utfordrer til Navarsete, nemlig olje – og energiminister Ola Borten Moe.

– Jeg er veldig fornøyd med måten Liv Signe leder Senterpartiet, men jeg står fast på at Ola er en fremtidig partileder — men om noen år.

Borch har lagt de politiske kranglene bak seg, og fokuserer nå på valgkamp - og oppbygging av Senterungdommen. Hun stiller også til gjenvalg som leder for ungdomsorganisasjonen.

– Det skjer veldig mye positivt i Senterungdommen for tiden med kraftig medlemsvekst. Det som først og fremst har fått meg til å gå for gjenvalg er støtten og oppfordringene jeg har fått fra andre i Senterungdommen, sier Borch.

– Akkurat nå ser jeg som min oppgave å skape fortsatt vekst i ungdomspartiet — som har fått flere hundre nye medlemmer det siste året. Jeg ønsker også å gjøre noe med stemplet vi har som «traust bondeorganisasjon».

Kritikk for kalender

– Gjør man det med å stille opp lettkledd i en kalender?

– Jeg synes det hele var sprekt, og noe folk likte. Vi har solgt 2.500 kalendere. Dessuten er vi en ungdomsorganisasjon, så vi må få ha lov til å gjøre slike ting — og jeg synes ikke at det var spesielt lettkledde bilder.

I tillegg til de politiske bruduljene har det siste året betydd omfattende hets mot Sandra Borch som person. Netthets, sjikane og ren mobbin har vært en del av hverdagen for 25-åringen.

– Jeg har kommet styrket ut av det, men jeg var ikke forberedt på at det skulle være så omfattende. Jeg har klart å se bort fra det, og jeg ønsker ikke å være et offer.

Trussel mot demokratiet

– Hvordan påvirker netthets mot spesielt jenter lysten til å jobbe politisk?

– Mange kvier seg nok for å engasjere seg når man møter så mye motbør. For jenter er det kanskje ekstra vanskelig å skjerme seg mot hetsen ettersom det går mye på utseende og fremtoning. Det fører dessverre til at færre jenter har lyst til å satse på tillitsverv, så det går ut over demokratiet.

Senterungdommens leder Sandra Borch, her under en tale på Senterpartiets Landsmøte i Loen. Foto: Alf Vidar Snæland / NTB scanpix Foto: Alf Vidar Snæland / NTB scanpix